IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виолетови въздействия

10 юни 2010 12 00

Как влие лилавото и неговите нюанси на психиката, спокойствието и настроението ни

Лилавото успокоява. Снимки: Dreamstime, SXC

Лилавото успокоява. Снимки: Dreamstime, SXC

Интересно как цветовете въздействат на възприятията – жълтото винаги се свързва със слънце и лятно настроение, зеленото с природата и новото начало, червеното със страстта, бурните емоции, а синьото със свободата и безкрая на морето.

Има един цвят, който прелива от индиго, синьо и лавандула към лилаво и носи в себе си много плътен, кадифен нюанс на морско дъно, цвета на небето привечер и очертанията на хоризонта след дъжд.

Това е цвета на виолетките и теменужките – пролетен и ярък.

Още в древни времена хората използвали виолетките вместо билки за лечение на тъга и любовна мъка.

Смятало се, че есенцията, добита от цветето помага на хората, които се чувстват самотни да преодолеят тъгата си и да бъдат по-уверени в себе си.

Формата на листата на теменужките пък често се оприличава на сърце, затова тези цветя са предпочитани за букети като символ на любов и късмет.

В теорията за чакрите, според която енергията се движи равномерно в човешкото тяло, пурпурният цвят се асоциира с чакрата, разположена на на върха на главата. Този цвят е пряко свързан със самосъзнанието на човек и духовната сила.

Виолетовото има доказано успокояващо действие върху психиката, особено при депресивни състояния, отчаяние, проблеми със съня и стрес.

В цветотерапията се смята, че виолетовият цвят е вид мост към духовното начало и затова помага при медитация и за засилване на интуицията.

В ежедневието тези от вас, които се опитват да постигнат хармония и душевен комфорт при неразположение, умора, преломни моменти или ситуации, в които просто усещате празнота, се заобикаляйте с малки, свежи букетчета от теменужки или пък боядисайте някоя стена в дома си във виолетово.

Виолетовият цвят инстинктивно се свързва със спокойствие и топлина, подобно на чувството, което изпитвате, когато гледате залез.

Тогава червеното на слънчевите лъчи се слива със синьото на небето и се получава виолетово.

И ако всички идеи споменати по-горе ви се струват твърде „отвеяни“ и неприложими, винаги може да тествате влиянието на виолетовия цвят върху себе си като сложите снимка на красив залез или поле с диви теменужки на десктопа си.

Ние не бихме отказали и пакетче сладки виолетки, въпреки диетите, освен това ни напомнят за детството и моментално ни става по-хубаво!

Още виолетово във всичките му нюанси ви чака в галерията. Залез включително...

КоментариКоментари

Radinska ( преди 13 години )
Любимият ми цвят :) Много интересна статия и прекрасни снимки :)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
Ама пък разкошни неща сте сложили! Разкошни!! Браво!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
Прекрасно!Обожавам точно такова лилаво!Също и в съчетание с подобно розово...Красиви са нещата в тези цветове.Снимката на статията е съчетание точно от такива цветове и ми се отрази много усмихващо!На тези нюанси аз им казвам ,,млечни".Харесвам всички цветове когато са с млечни отенъци.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар