IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обичайте детето си, или ще напълнее

28 октомври 2010 15 02

Лишените от родителска грижа деца по-лесно трупат кила като пораснат

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Винаги сме били на мнение, че освен от немарлив начин на живот, затлъстяването може да бъде плод и на чисто психологически фактори.

Много лекари са на мнение, че човек подсъзнателно трупа мазнини, които му служат като „щит” срещу недружелюбния свят.

А всички знаем, че светоусещането се формира още от най-ранна възраст, като родителите играят голяма роля в този процес.

Оказа се, че децата, страдащи от липса на внимание като малки, е по-вероятно да напълнеят, когато достигнат по-зряла възраст.

Това сочат данните от ново изследване на американски учени.

Ако при определено дете се наблюдават симптоми като липса на внимание, хиперактивност и импулсивност, рискът то да напълнее нараства значително.

Това сочат данните от изследването на учените към университета Дюк. В него са били наблюдавани 15 197 възрастни в периода 1995-2009 г.

Дори при децата, при които се проявява само един от тези симптоми, независимо дали става въпрос за хиперактивност или импулсивност, рискът от напълняване нараства с до 63%, сочат данните от изследването.
Тези симптоми се свързват и с наддаване на килограми в периода на преход от юношеството към зрялостта.
 

КоментариКоментари