IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поза от йога за съхраняване на енергията

11 декември 2010 08 29

Поза полусвещ е лесна за изпълнение и с много успокояващо действие. Полезна е и за краката. Вижте още

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Понеже йогата много често се асоциира с ужасно сложни и почти невъзможни за изпълнение пози, решихме да убедим самите себе си, че това не винаги е така.

Всички знам, как се прави поза свещ. Това, което ви предлагаме е още по-лесно и мързеливо, а именно поза полусвещ или випарита-карани.

Казват, че това е позата, която помага на организма да възстанови и съхрани жизнената енергия и хармония, а честото й прилагане е гаранция за по-спокоен живот и щастие.

Как?

Випарита-карани, колкото и мистично да звучи, се прави по следния начин: легнете на пода и вдигнете краката си нагоре, така че да опират в стената.

Пригответе си не много голяма възглавница или одеяло, което да сложите точно под кръста, така че да се чувствате удобно докато лежите по гръб.

Дръжте бедрата нагоре, под прав ъгъл, изпънете гръбнака, отпуснете гърба и раменете на пода. Дръжте ръцете над главата свити в лактите.

Отпуснете цялото тяло и дишайте бавно и дълбоко, за да освободите натрупаното напрежение. Постойте така около минута, като постепенно увеличавате времето на три и пет минути.

Защо?

В тази позиция тазът и краката се намират на по-високо ниво от сърцето и главата. Тоест гравитацията действа на кръвообращението така, че притокът на кръв към мозъка се увеличава значително.

Бавното и спокойно дишане пък се отразява благотворно на нервната система. Освен това позата действа като вид масаж на вътрешните органи и диафрагмата.

Още по темата

Йога вкъщи

Лека нощ с йога

Мудра - йога на пръстите

КоментариКоментари

namonaraqnaq ( преди 13 години )
Така си е, йогата е хубаво нещо, дори когато се практикува в най-семплата форма.Най-малкото ще забравите завинаги за тонзилита, например.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rafael4e ( преди 13 години )
Може ли тези дни пак да пуснете статия за йога? Мисля, че ще бъде полезна и интересна за много хора! Благодаря!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rafael4e ( преди 13 години )
От 2 месеца се занимавам с йога почти всеки ден и определено виждам ползата! Не всички пози са сложни! Има мн лесни и приятни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар