Все не ни се вярва, но истината е, че малките неща носят най-голямо удоволствие, често ги подценяваме, но имаме нужда от подобни наши си малки тайни, ей така за всеки случай.
- за следобеда, когато ненадейно се наложи да се приберем вкъщи заради висока температура
- за да се успокоим, че ни взеха изпод носа онези обувки от разпродажбата, които дебнахме вече цял месец
- за моментите, в които се чувстваме леко тъжни заради нещо, което и ние не знаем, как точно да опишем
Научихме, че има едно малко, но много ефикасно средство, което действа като лек за душата – чай с кардамон.
От хилядолетия пикантната подправка се използва за приготвяне на билков чай в Индия, който носи името „йогийски чай“ или „йога чай“.
Първата ни мисъл беше, че това трябва да е чай, който пият йогите. Наистина, рецептата за чай с кардамон е създадена от хора, занимаващи се с йога, които вярвали, че така прочистват и енергизират тялото си.
Как става? Сложете около половин литър вода да заври, след това отместете съда от котлона и добавете 1 ч.л.листенца черен чай. Оставете да се запари за няколко минути. Върнете чая върху котлона и изсипете в него ½ ч.ч.прясно мляко.
Разбъркайте няколко минути и добавете едно парче пресен джинджифил, нарязан на парченца или настърган на ренде. Ако не разполагате с пресен, може да използвате и сух.
Другата важна съставка, естествено е кардамонът, използвайте около 30 гр.зелен карадамон и същото количество канела. Оставете още малко да поври.
Най-накрая добавете мед или кафява захар на вкус. Разбъркайте отново.
За да засилите екзотичния вкус на чая, добавете карамфил и черен пипер.
А ето и още няколко дребни подробности, с които чаят става още по-вкусен и действа още по-сгряващо и приятно – меденки, пухкаво одеало, смешни чорапи с ярки цветове и усмивка.