IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има любов, няма болка

11 юли 2011 06 54

Обичайте, вместо болкоуспокояващи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Любовта може да се използва и като обезболяващо. Съмнявате се?! Резултатите на група изследователи от Калифорнийския университет обаче са категорични, прагът на чувствителността към болката е по-висок, когато обичаме и се чувстваме обичани.

За да проследят как романтичните чувства формират усещанията ни, учените с ръководител Наоми Айзенбергер, поставят 17 влюбени жени със сигурни връзки пред изпитание.

Наблюдавайки дейността на мозъка им с помощта на магнитно-резонансен томограф, изследователите им причиняват болка посредством електрически заряд. През това време жените разглеждат снимки на любимия си човек, на познати или предмети.

Въпреки че електрическият удар е с еднаква сила, при оценка на степента болка, жените единодушно сочат като най-слаба тази, която получават, докато наблюдават лика на половинката си.

От екипа успяват да обяснят явлението научно. При обичащите хора активността на вентромедиалния префронтален кортекс е по-силна, което оказва се, потиска дейността на центровете за болка в мозъка.

Освен това учените наблюдават ниска активност на участък в цингуларния кортекс, който е отговорен за формирането на реакциите при стрес. Ефектът, продължават с научните аргументи изследователите, е толкова по-силен, колкото по-силни са чувствата между двамата партньори.

Не е случайно още, че когато споделяме живота си с любим човек, се чувстваме по-сигурни. Причината отново може да се търси във вентромедиалния префронтален кортекс - на активността му дължим чувството си за безопасност.

Още любопитно за здравето

 

 

Автор - снимка

КоментариКоментари