Камембер - шампанско, червени вина, и сайдер или бяло вино - Гевюрцтраминер или Ризлинг
Фета - Божоле и млади вина с наситен плодов вкус и аромат
Горгонзола - Амароне, шампанско и Каберне Совиньон
Блу д'Оверн - Сотерн, Мори, Баниул, Мускат дьо Бом-дьо-ВенизМаскарпоне - шампанско и Шардоне, но подходящи напитки са също кафето и ликьорите
Стилтън - червено ароматно вино Марсала
Грюер - Сансер и Пино д'Елзас или БордоМимолет и Бофор - отлежало, първокласно Бордо или Токай
Едам - Ризлинг, Шардоне или тъмна бира
Също така помнете, че с колкото по-интензивен вкус е сиренето, толкова по-леко трябва да бъде виното, с което го поднасяте. Универсално решение е бялото отлежало вино с деликатен аромат - подхожда на много сирена и няма да потисне вкуса им.
Комбинирайте по възможност сирената и вината на географски принцип - те трябва да бъдат произведени по възможност в едни и същи райони.
Bon Apettit!
*Информацията е от книгата "Готвим със сирена" на ИК Колхида