IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 тактики да се справиш с житейската криза

28 октомври 2011 10 50

Какво да правим, когато животът ни поднесе някаква трудност

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Едно от добрите неща на житейските кризи е, че разбираш кое работи за преодоляването им.

Когато животът е лесен и на хоризонта не се виждат никакви големи предизвикателства и изпитания, можеш да изучаваш всичко за различните утвърждения, молитви, медитации или просто да четеш разни книги за самопомощ, написани от разни капацитети.

След това животът ти поднася лош здравословен проблем, неочаквана загуба на работата, край на любовна връзка и изведнъж забравяш всичко, което си чел. Изпадаш в криза. А сега накъде?

Ще посегнеш ли отново към книгите? Ще започнеш да медитираш? Или просто се разпадаш на парчета? Точно последното състояние е ключовото да разбереш какво наистина ще ти помогне и какво не. Ето няколко идели, които са открити и предложени от хора, които са преживяли някаква житейска криза. Запознай се с тях просто за всеки случай...

Тактика 1: Бягай КЪМ, не ОТ

Ако не съществува успех без усилие, то защо хората винаги гледат да избягат, когато нещата станат напечени? Не искат да говорят пред публика, паникьосват се, когато разберат, че партньорът им не е подходящият за тях и заплашва да си отиде и се умоляват да запазят работата, която дори не харесват.

Колкото и да е тежко, когато претърпиш някаква загуба, просто трябва да се научиш да я приемеш и да се справиш с нея. И то не само да се справиш, а да продължиш да живееш живота си.

Понякога е тежко, но винаги помни – всичко има своя край. Трябва да осъзнаеш това и да спреш да се страхуваш какво ще бъде след това. Приеми го и продължи напред. Започни да се оглеждаш и бъди сигурен, че старото ще бъде заместено от нещо ново.

Тактика 2: Върни се към центъра

Центърът – това си ти на мястото, където усещаш всички свои чувства и можеш да се докоснеш до всички свои емоции. Някои духовни учители казват, че ние никога не сме разтроени или тъжни, заради причината, заради която ни се струва така.

Често се случва, че когато хората губят работа, която не харесват се разтройват не заради този факт, а защото си мислят, че ще свършат разорени и безработни. И този страх ги кара да привикват със скапаната си работа. Ако се върнете към центъра и се заровите и разучите емоциите си, ще осъзнаете откъде идват те – от вашите лични страхове: от изолация, от смърт, от провал... Помнете, това са само страхове.

Тактика 3: Прави това, което не искаш да правиш

Когато си в криза, всичко, което ти се иска е да се свиеш в леглото и да се завиеш през глава с одеалото. Често се случва така че започваш да посягаш към алкохола, наркотиците, храната или нещо друго, което ти помага да притъпиш болката. Вместо това:

- Храни тялото си със здравословна, свежа храна

- Упражнявай се всеки ден, дори и да е само ходене

- Чети книги, които по някакъв начин те вдъхновяват

- Гледай комедии и се смей

Ако разполагаш с някакви спестени пари, направи си нова прическа и си купи някоя хубава дреха. Изкушението ще е да се занемариш, но направи точно обратното.

Тактика 4: Избягвай съжалението на близките

Семейството и приятелите ти не искат да те гледат как страдаш и в трудните времена, ще си благодарен за обкръжението, което те подкрепя. Когато хората са в криза, те често започват да говорят с часове пред близките им колко е ужасна ситуацията, в която са изпаднали. Но всъщност, непрестанното оплакване и мрънкане помага ли ти и ката ли те да се чувстваш по-добре?

Често се случва така, че ставаме жертви на собствените си истории. Затова, ако имаш възможност, посъветвай се с някой специалист или терапевт за проблема си, а с близките се виждай, за да се разсейваш и да вършиш забавни неща.

Тактика 5: Пълноценен живот е... ?

Наистина ли книгите променят живота ти или просто променят начина, по който гледаш на живота си? Всъщност, кой е казал, че животът е само цветя и рози? Може би филмите и телевизионните предавания са ни научили да мислим така, но това е заблуда.

Виж дори звездите – те уж са богопомазани, но страдат от същите неприятни случки, от които и всеки обикновен чове – разводи, влошено здраве, зависимости, депресии... Приеми, че животът е низ от върхове и спадове и няма как да избягаш от трудностите, но няма как да ти се размине и радостта.

Затова приеми живота във всичките му багри и го гледай обективно – на никой не му се случват само негативни неща – просто се научи да виждаш и позитивните.

Автор - снимка

КоментариКоментари