IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 10 на факторите, които определят щастието

30 декември 2011 10 35

Ето няколко факта, които наистина имат отношение към вашето щастие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

По природа, щастието е субективно понятие, което може да се дефинира като движеща се мишена. Именно липсата на неоспорими доказателства – качествени и количествени – за това, кои са онези житейски променливи, категорично определящи индивидуалното щастие, са и разумното обяснение на факта, че в миналото, отдадените на научни методи изследователи, рядко са се опитвали да разсъждават по темата.

В днешно време тази нагласа се променя – пример за това е създаването на Световната база данни на щастието в Ротердам, определяна като „постоянен регистър на научните проучвания върху субективната оценка на живота". В подкрепа на твърдението служат и нашумелите „позитивни" психолози – движение, чиито членове изучават природната на щастието и в последствие публикуват „Силата и Ефекта на Характера: Наръчник и Класификатор" (800 страници, които очертават всички характеристики, поведения и състояния, водещи до щастие).

Без да се задълбаваме в сложните понятия и проучвания ви предлагаме няколко неща, които да ви помогнат да се почувствате по-спокойни и оптимистично настроени.

№ 10 – Да помниш, но за кратко

Дали и вие сте един от онези злопаметни люде? Имате ли нужда от ударите на живота, за да се измъкне прошка от вас? Не очаквайте подобно поведение да допринесе за вашето щастие или за цялостното ви здраве. Изследователите от векове цитират способността да прощаваш, да забравяш и да се носиш по течението, като ключов фактор за достигане и отпразнуване на 100-тен рожден ден.

№ 9 – Да изискваш справедливост

Според наскоро публикувано изследване в престижното издание „Nature", хората изпитват повече щастие от сценарии и ситуации, които водят до усещане за справедливост спрямо всички въвлечени. Това твърдение важи дори в случаите, в които преследваната справедливост е в противовес на собствения интерес или възтържествува за лична сметка. На кратко – изследователите в Rutgers, са открили че възнаграждаващите центрове на мозъка се активират в ситуации, в които хората са третирани еднакво.

№ 8 – Да създаваш и поддържаш множество приятелства

Ед Дийнър е един от авторите, посветили своя труд в проучване на щастието. Той споделя, че екстровертите са по-щастливи и живеят по-дълго от интровертите. Изследователят отдава своето откритие от части на факта, че екстровертите са способни да прекарат времето си еднакво добре сред своето семейство и приятели или пък сами. Подобно на апелите за забрава на злините и пускане по течението, да си отворен към света и да контактуваш в широк обществен кръг, са основни детерминанти за това дали някой се чувства щастлив или не, и често са цитирани като обяснения на това как някои хора живеят по 100 години, че и повече. При всички положения теорията може да се ползва като оправдание да прекараш малко от работното си време в сайтовете от типа социална мрежа.

№ 7 – Да бъдеш духовен

Резултатите от съвместно, интернационално проучване, в които са участвали над 166 хил. души, показват тясна взаимовръзка между личностните „силни страни на религиозна принадлежност и честотата на участие в ритуали на преклонение" и техните само-отчитащи се нива на щастие и удовлетвореност от собствения им живот. Как да си обясним тази взаимовръзка? Учените предполагат, че нарастващата въвлеченост в душевния кръг и дела, рефлектира в повече приятели, участие в една по-широка социална мрежа и усещане на по-висока степен на оптимизъм.

№ 6 – Да мислиш напред

Харвардският психолог Даниел Гилбърт, доказва в книгата си „Пречки на щастието", че човек извлича щастието от способността правилно да проектира какво би му донесло щастие в бъдещето, а не от нещата, които настина се случват. Авторът отбелязва, че хората са единствените създания, които реално обмислят стъпки напред и конкретно умението да си представяме бъдещето е „определящият аспект на нашата човешка природа".

Според Гилбърт и други проучвания подкрепят идеята, че мисълта за предстоящото носи наслада за човека. Подобни твърдения се уповават на факта, че вътрешната дискусия за бъдещето е най-вече фантазиране, а човекът е най-успешен именно в собствените си мечти. Освен това представата за бъдещето и това, което всъщност се случва, често се разминават – много хора се чувстват далеч по- щастливи, очаквайки предстоящо събитие, отколкото когато то се случва..

№ 5 – Да развиеш някое умение

Д-р Тимоти А. Пичъл, професор по психология, разказва, че пътят към щастието всъщност е достатъчно прост: „Изживей го, а не го купувай!" Това твърдение е особено релевантно за модерния свят, в който непосредственото удовлетворение може да бъде закупено – но само до момента преди да се удариш в стената.

В теорията си изследователят цитира професионален спортист, според който „Трябва да притежаваш страст, за да достигнеш своя личен момент. Ако я нямаш, просто няма как да го постигнеш". Авторът продължава с аргумента, че единствено ако си готов да поемеш задълженията си – времето, усилията и отдадеността, ще можеш да „развиеш богатия опит, който придава смисъл на живота ни."

№ 4 – Да имаш контрол върху живота си

Запитвали ли сте се къде се намират нещастните хора с нисък морал? Онези места, където хората вече нямат усещането за контрол върху собствения си живот, независимо дали това е клиника или затвор. А контролът е равен на щастие. Психиатърът от Университет Емори, Грегъри Бернс, в своята книга „Удовлетвореност", стига до заключението, че удоволствието и удовлетворението са две различни понятия и трябва да бъдат разграничавани: „Докато удоволствието може да се открие по случайност, удовлетвореността назрява единствено при съзнателното решение да направиш нещо. От тук идват и всички разлики в света – защото човека носи отговорност за и подхожда с доверие единствено към собствените си действия.

№ 3 – Да определиш успеха

Всички сме чували максимата, че независимо колко талантлив и успешен мислиш, че си, винаги има някой с една крачка пред теб. Хората, които непрестанно се сравняват с други, винаги ще бъдат губещите, дори и в случаите, в които подобно сравнение е нито подходящо, нито би довело до някакви последствия. Да вземем например един изкусен зъболекар, чиято практика процъфтява – неговото ниво на успех логично не може да се сравни с това на Робърт Де Ниро, и подобно сравнение не може да се очаква да накара зъболекаря да се чувства добре. Ако обаче го сравним с други представители на бизнеса му или с неговите собствени очаквания, той не само ще бъде в по-благоприятна позиция, но ще се почувства и по-щастлив.

Както обяснява психологът Шейн Лопез пред авторката Аби Елин от „Psychology Today", „Обръщащите се към себе си хора за сравнение се възприемат като маркировачи. Грижа ги е за собственото си представяне, а не за това къде се намират в сравнение с онзи ей там...Единственият им съперник е собствената им личност."

№ 2 – Добри гени

Според статията „Науката за трайно щастие" на Марина Краковски" публикувана през 2007 г. от „Scientific American", „резултатите от различни проучвания на близнаци и на осиновени деца, доказват, че 50 % от щастието на всеки човек се определя още от самото му раждане", което свободно се нарича „генетична точка на настройване". Тежестта на тази променлива при определяне на щастието се подкрепя посредством хедонична адаптация; според тази теория, дори и да спечелим от тотото, най-късно до година след получаването на материалното благоденствие, ние се адаптираме към него и се връщаме на нивото на щастие на което сме били преди.

№ 1 – Да харесваш себе си

Да харесва себе си е може би най-важната характеристика на щастливия човек. В редица изследвания се твърди, че щастливите хора харесват себе си – те се самовъзприемат като велики и страхотни. Имат голямо самочувствие, което означава, че поставят висока оценка на собствената си интелигентност, считат че имат по-възвишени етични стандарти и по-малко предразсъдъци от останалите.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари