IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 трика за по-щастлив живот!

17 януари 2012 08 45

Щастието никога не е било по-достижимо

Снимка: dreamstime.com

Снимка: dreamstime.com

Още от края на 90-те години нов клон на науката, известен също като Позитивна психология, се занимава с най-важното нещо за всеки човек - щастието. За да ви помогне да разберете кое нещо може да ви направи щастливи и кое да ви върне няколко хода назад са обобщение 25 точки от най-важните прозрения по този въпрос.

Ето го и списъкът за щастие:

1.Опознай себе си наистина добре!

Който знае повече за себе си, ще бъде в състояние по-добре да взаимодейства с другите и да реагира адекватно в кризисни ситуации. Нашата личност е чудесна отправна точка за това.

2.Обичайте се!

Професионалните и лични дейности често ни карат да кипим от енергия и да се чувстваме щастливи. Това е реакция на оптималното използване на мозъка, което води до усещането за щастие. Така че занимавайте се с дейности, които харесвате и обичате и задължително се обграждайте с хора, на които държите, за да се чувствате щастливи. А й само тези които обичат себе си, могат да накарат и околните да ги обичат.

3.Инвестирайте във връзката си!

Доказано е, че хората, които имат връзка са по-щастливи от т.нар. вечни ергени и моми. След множество изследвания е установено, че наличието на дълбоки взаимоотношения, а не парите и кариерата, повишава удовлетвореността от живота, т.е прави хората щастливи.

4. Вижте вашата професия като призвание!

Всеки, който вижда себе си като важен фактор в работната среда и дейност и смята уменията, които притежава за уникални е истински щастливец, буквално! Когато човек се научи да се оценява, а не да се подценява, това ще го кара да спре да търси чуждото признание и да започне да държи на своето.

5. Завързвайте нови приятелства!

Положителни социални контакти намаляват стреса и насърчават доброто здраве. Проучванията също сочат, че дългите и пълноценни приятелства удължават живота.

6.Помирете се с миналото си!

От съществено значение да сте щастливи и удовлетворение е да сключите примирие със собственото си минало. Оставете всичко зад гърба си и го приемете като нещо, което не може да промените, но може да превъзмогнете и продължете напред, без да го носите на гърба си. Не си струва!

7.Не се сравнявай с другите!

Избягвайте да се сравнявате с околните, това е все едно да възприемате себе си по тях. Ако постоянно си повтаряте, че те не заслужават това, което имат, това е идеалният начин да се накарате да се чувствате нещастни и неудовлетворени от живота.

8.Нови начинания!

Новите дейности активират мозъка, което задейства системата на удоволствията, тя от своя страна ще ви накара да се чувствате щастливи. Любознанието е най-лесният път към щастието.

9.Не се страхувайте от професионална помощ!

Банално, но важно: Много по-лесно и бързо ще се справите с депресии, травматични преживявания или други сериозни психологически проблеми ако потърсите помощ и посетите специалист.

10.Навън, сред природата!

Опитвайте се да прекарвате, колкото се може повече време сред природата. По този начин ще снабдите мозъка си с кислород, а зелените растения ще повлияят положително на нервната ви система. Хубаво е да пренесете и част от заобикалящата ви среда вкъщи – като повече цветя, естествени материали в мебелите и много естествена светлина.

11. Наслаждавайте се - съзнателно и интензивно!

Съзнателното наслаждаване стимулира всички сетива, създава усещането за щастие и дори може да въздейства на депресии и да облекчи физическата болка. Това е възможно чрез процес на освобождаване на опиати, които са произвеждат по естествен път в тялото, в следствие на наслаждаването – било то на предмет или усещане.

12.Обогатявайте вашата духовност!

В човешката природа е да търси смисъла на съществуването си. Независимо дали човек се насочва към традиционните религии или като свободен дух, той създава собствена надстройка за смисъла на битието си. Доказано е, че всяка форма на вяра подхранва личното щастие.  

Очаквайте останалите точки от списъка за щастие...

Автор на статията:
Миглена Данова

КоментариКоментари

OOO ( преди 12 години )
Kogato se nadsmiwash na neshtastieto na drugite...., stavash li po-shtastliv? Ili tova e trik, za da stanesh po-shtastliv, a vsushtnost- ne si!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар