IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната между ума и душата

25 януари 2012 10 40

Какво се случва, когато страхът ви обземе изцяло

Снимка: dreamstime.com

Снимка: dreamstime.com

Всички сме ги преживели поне веднъж, а на тези от вас, които не знаят за какво говорим ще кажем – ах, вие гадни късметлии! Става дума за т.нар психоатаки, които идват изневиделица, удрят те здраво в главата, после в сърцето, крайниците... докато не изпаднеш в пълен нокаут!

Точно това са класическите симптоми на първите признаци на депресията – страх, продиктуван от лоши мисли, силно сърцебиене, изтръпване на крайниците, чувство за безизходица... и усещане, че това никога няма да престане.

Ще кажете: „ами спрете да мислите за лошите неща, които ви карат да се чувствате така“. А какво ще стане, ако в момента ви кажем да спрете да мислите за шоколад – най-вероятно ще започнете да мислите именно за него. Колкото повече се опитвате да блокирате лошите мисли и страхове, толкова по-силно те ще се завръщат при вас и ще ви атакуват. Справянето с депресивните състояние е сложен и продължителен процес, но започва с осъзнаването на проблема и най-вече с желанието за промяна.


Колкото й да ви е трудно, гледайте на стресатаките като на необходимото зло – те идват, за да ви покажат, че имате неразрешен проблем със себе си, идват да ви покажат, че е време да приключите с него и да продължите напред. Това е най-трудната част, да простите на себе си! За какво? Все има за какво... Дори и да не си давате сметка, тези психоатаки често са продиктувани от чувството за вина за нещо, което най-вероятно сте направили преди години, но то малко по-малко ви е ядяло от вътре, без да си давате сметка. Много са нещата, които са препоръчителни да направите в тази ситуация:

  1. Опитайте се да разтълкувате страха си по време на стресовия срив. Когато той ви връхлети, отдръпнете се отстрани, като наблюдател и се постарайте без да го доразвивате да разберете откъде идва.

  2. Когато намерите конкретната причина, започнете да си повтаряте, че страхът е реален, чувствате го физически и въпреки това обичате себе си, такива каквито сте и всичко ще се оправи.

  3. Освободете се от миналото. Много е важно да се освободите от всичко, което ви разяжда отвътре. Миналото е свършено, бъдещето е неясно, настоящето е важно. Простете си всичко!

  4. Започнете да си повтаряте колко прекрасен човек сте и че заслужавате щастие, защото това е точно така.

  5. Когато депресивни мисли ви атакуват, важно е да се опитате да ги замествате с положителни. Изградете нов щастлив свят вътре в себе си, за да може в такъв да живеете действително.

  6. Четете много художествена литература, а и ако някой приятел ви препоръча книга самоучител, няма да ви навреди да я прочете.

  7. Йогата и медитацията укрепват духа и тялото. Опитайте, ще се убедите за зареждащото им действие.

  8. Ако решите да споделите проблемите си с психоаналитик това може само да ви помогне. Пътят извървян сам е винаги по-дълъг от този, който е извървян с помощта на приятел.

Всъщност, теоретично много може да се изпише за това как може да отвърнете на атаките не с атака, а с разбирателство. Но само този, който ги е изживял знае, колко трудно теорията преминава в практика. Душата и умът обожават да спорят, да воюват, да се карат, но не забравяйте, че вие ги притежавате, а не те вас!

Автор на статията:
Миглена Данова

КоментариКоментари