IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 съвета за намаляване на стреса

31 януари 2005 16 12

10 съвета за намаляване на стреса

Ако сте изнервени, изтощени или разсеяни, опитайте се да приложите следващите няколко съвета в ежедневието си и ще възвърнете жизнеността и способността си.

1. Научете се да си почивате: не е нужно да прескачате границите на възможностите си непрекъснато. Ще рухнете, рано или късно. Трябва да се научите да разшифровате знаците, които тялото ви дава. Ако сутрин се събуждате изморени, ако се прозявате през деня, време е да си вземете почивка. Отидете на двудневен излет сред природата, това ще ви зареди с нови сили.

2. Разпределете си времето по-добре. Едно денонощие има 24 часа, не се опитвайте да вместите в него задачи за 30. Направете си списък със задачите по важност и не се отделяйте от него. Купете си календар-бележник, ако все още не сте го сторили. Това, което е записано, спокойно можете да премахнете от паметта си и да освободите място за нещо друго. Също така, това е добър начин да планирате един час от седмицата само за вас.

3. Следвайте биологичния си часовник. Тялото ни се води от определен ритъм и за това има моменти от деня, в които сме мобилизирани и други, в които се чувстваме скапани. Научете се да отчитате тези моменти на минимум и максимум енергия и ги взимайте под внимание, когато планирате деня си.

4. Намалете до минимум цигарите и алкохола, защото никотинът изчерпва запасите ви от витамин С / той помага на организма да не се изморява/ , а алкохолните напитки, когато се употребяват често, нарушават отделителната способност на тялото.

5. Почивайте си активно. Ако седмицата ви е била много натоварена, не прекарвайте почивните дни на дивана пред телевизора, “за да си починете”. Най-добрият начин да изгоните умората и стреса, е да снабдите клетките си с кислород. За това трябва да тренирате някакъв спорт два или три пъти седмично. Ориентирайте се към физическа актвност, която повишава издръжливостта: каране на велосипед/ или велоергометър в къщи/, плуване, гребане, спортно ходене. Това е най-добрият начин да намалите напрежението.

6. Дишайте, това е истинската почивка. На всеки два часа отделяйте по няколко минути да се концентрирате, да смените дейността си,ако е възможно, като е най-добре да се редуват физическа и умствена дейност. Ако нямате тази възможност, подбирайте различни по тип задачи за изпълнение.

През тези няколко минути си припомнете някой приятен момент, представете си, че сте на тихоокеански остров... Фантазирането е един от най-добрите начини за възстановяване на умствените сили.

7. Доставяйте си удоволствие: правете всеки ден по нещо малко, което да ви доставя удоволствие: слушайте любимата си група, вземете вана, отидете на кино... Важното е да си намерите дейност, която наистина да ви харесва.

8. Научете се да се радвате на малки неща- слънчев ден, усмихнато дете на улицата, аромата на розите в цветарския магазин. На кратко, представете си, че сте Амели Пулен.

9. Правете по-често любов: това е най-естественият начин за прогонване на стреса. По време на оргазъм мозъкът изпуска ендорфини, които имат успокояващо и развеселяващо дейстиве. Не си търсете оправдание: какво от това, че сте изморени или ще изгубите половин час от съня си- след това ще спите много по-добре....

10. Смейте се! Това е съвсем сериозен съвет: смеха е чудесно средство срещу стреса. Специалистите твърдят, че една минута смях се равнява на 45 минути почивка.

КоментариКоментари