IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се преборим с пролетната умора

22 декември 2007 15 47

Идва пролет, радвайте й се подобаващо

Да се преборим с пролетната умора

Най-простото обяснение за появата на пролетната умора е нарушеният баланс на организма. Отслабването на имунната система се дължи на дългите зимни месеци, в които слънчевата светлина е много малко и намалената консумация на пресни плодове и зеленчуци е повлияла негативно на хранителния ни режим.

Липсата на движение, лошoто хранене и прекараните настинки водят до натрупване на токсини в организма. През студените месеци метаболизмът се забавя и абсорбирането на веществата става по-трудно. Именно поради тази причина с идването на пролетта се чувстваме изморени и неработоспособни.

Първите признаци, по които можете да познаете пролетната умора са липса на апетит, безсъние, главоболие, постоянна отпадналост, загуба на чувството за хумор.

Ето няколко съвета за да се преборите с пролетната умора:

Хранете се здравословно. Увеличете консумацията на пресни плодове и зеленчуци. Всички знаем този съвет, но постоянно го пренебрегваме. Опитайте да ядете в началото поне по една ябълка на ден.

Закусвайте макаронени продукти, те дават енергия за целия ден. Съчетани с една ябълка, правят чудеса. Наблегнете и на пълнозърнест хляб, сухи смокини, фасул, които изчистват стомашно-чревния тракт. В същото време намалете количеството на захарни изделия. Пийте поне литър и половина вода на ден.


Можете да се обърнете към личния ви лекар, който да ви изпише витамини и минерали специално срещу умората. Обикновено се предписват допълнителен прием на витамини В12, В6, В1, В2, С и D и магнезий.

Важно е да можете да си почивате пълноценно през този период от годината. Ако имате възможност , подремвайте след обед, слушайте музика по всяко време, прочетете отново любимата си книга, правете любов преди сън.

Не се претоварвайте в работата. Така се изнервяте допълнително и вредите на себе си и на колегите си.

Отидете на масаж. Ако нямате време и възможност за такива “глезотийки”, помолете любимия си да ви направи масаж, пък бил той и непрофесионален.

Освежавайте често въздуха в стаята и подберте парфюма си според това дали ви създава настроение.

Сменете гардероба си. Макар и още да хладно, подбирайте дрехи с по-свежи цветове. Доказано е, че оранжевото, например, подобрява настроението, без значение дали това е цвета на дрехите ви или на сока в чашата на закуска.

И на края - радвайте се на живота и се усмихвайте!

КоментариКоментари