IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не позволявайте на есента да ви отчая

20 октомври 2005 11 19

Не позволявайте на есента да ви отчая

Умора, тъга, сънливост и голям апетит- все симптоми на сезонната депресия. Има много хора, чието настроение пада с окапването на листата и понижаването на температурите. После всичко идва на мястото си с настъпването на пролетта.

Не е нужно да страдате 5 месеца, да се изпокарате с всичките си приятели, да се разделите с гаджето и да напуснете работа. Сезонната депресия си има симптоми и различни начини на лечение.

Симптомите

С намаляването на светлата част на денонощието, желанието за сън се увеличава. Преобладаващото през целия ден чувство е тъгата и човек няма желание да вижда никого. Единственото утешение за страдащите от депресия се оказват сладките неща.

Ежедневните задължения на работното място се превръщат в непосилна тежест, а скандалите с колеги и близки стават често срещано явление. Желанието за секс намалява силно и единственото, което човек иска, е да остане сам.

Лечението

Лекарите са на мнение, че сезонната депресия е заболяване, което може да се лекува. Единият начин е да се обърнете към специалист, който да ви назначи медикаментозно лечение с леки анти-депресанти. В никакъв случай обаче не взимайте хапчета на своя глава!

Другият вариант е да се вземете в ръце и да се преборите с депресията сами. Първо си дайте реална сметка, че това се дължи на липсата на светлина, а не на това, че животът ви изведнъж се е скапал, че никой не ви обича, че шефът ви иска да ви уволни и какво ли още не.

Стойте на добре осветени места. Ако имате възможност, купете си лампа за светло терапия. Крушките на тези лампи са специално пригодени за целта и не излъчват ултравиолетови лъчи.

Ако нямате такава лампа, вземете си два дни отпуск или използвайте уикенда, за да отидете на място, където слънцето свети силно.

Друго средство против зимното униние е чаят от жълт кантарион. Трябва да се пие поне месец, за да усетите ефекта му, но е абсолютно безвреден и не само повишава настроението, а и стопля в студеното време.

Не пренебрегвайте спорта. Колкото и да не ви се спортува, направете усилие и отидете поне един път на фитнес. Движението ще направи чудеса с вас и настроението ви.

КоментариКоментари