IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 съвета против умора

25 октомври 2005 09 50

Умората е най-честият спътник в ежедневието ни. Веднага след ставането от леглото, повечето от нас се чувстват вече толкова изморени, че с удоволствие биха се върнали под завивките

10 съвета против умора

Умората е най-честият спътник в ежедневието ни. Веднага след ставането от леглото, повечето от нас се чувстват вече толкова изморени, че с удоволствие биха се върнали под завивките

Тъй като важните неща в живота не търпят отлагане, предлагаме ви 10 лесни за изпълнения съвета, с които ще се почувствате по-добре и ще се заредите с енергия, за да посрещнете всичко прекрасно, което може да ви поднесе животът.

Лека вечеря

Разпределете времето си през деня така, че да не бъде вечерята ви основното хранене. Препоръчително е да вечеряте поне два часа преди сън и то нещо леко- кисело мляко с мед и плодове или сандвич с повече зеленчуци. Препълненият стомах натоварва организма и се отразява зле на съня ви. А сънят е най-добрият начин да се отървете от умората.

Балансирано хранене

Ежедневно трябва да се приемат въглехидрати, протеини, витамини, минерали и олиго-елементи. Колкото и досадно да звучи това, фактите говорят сами. Само чрез набавянето на необходимите вещества, тялото ни функционира нормално. В противен случай винаги ще се чувствате изморени.

Здрав сън

Нито прекалено малко, нито прекалено много. Всеки от нас знае от колко точно сън се нуждае. Вярно е, че от сън спомени няма, но е по-добре да пропуснете някой „спомен“, отколкото всичките ви спомени да са като на сън.

Спазвайте режим

Няма нищо по-лошо от това да си лягате по различно време. В такива случаи биологичният часовник се обърква и умората е неизбежна. Ако се разсъните вечерта, заспиването след това е много по-трудно, а ставането на сутринта си е направо мъчително.

Оставете грижите си пред вратата на спалнята

Няма нужда да взимате шефа, децата, работата и всичките си грижи с вас в леглото. Научете се да се „изключвате“ поне за малко преди сън. Така или иначе няма да решите проблемите си за тези петнадесетина минути преди Морфей да ви вземе в прегръдките си

Разпределяйте задачите

Както на работа, така и в къщи, има задачи, които някой друг може да свърши. Не можете да карате децата си да направят вечеря за 12 души, но изхвърлянето на боклука или прибирането на мръсните дрехи в пералнята спокойно можете да оставите на тях. В работата ви също не е нужно да се опитвате да свършите задачите на целия екип. Именно за това сте екип, за да разпределяте работата помежду си.

Организирайте се

Не оставяйте всичко за уикенда- разходките, вечерята с приятели, чистенето и спортуването много трудно се вместват в 48-те часа почивка седмично. За това е добре да разпределите развлеченията си през седмицата и поне един от двата почивни дни да отдадете на истинска почивка.

Спортувайте

Умората често е свързана със заседналия начин на живот. Съветът да спортувате също става банален, както онзи с правилното хранене, но това наистина е най-добрият начин за поддържане на тонус.

Научете се да казвате „не“

На децата или на съпруга, на колегите, на съседите- понякога се налага да казвате „не“. В името на вашето собствено здраве.

Отпуснете се

Гореща вана, няколко минути коремно дишане, кратка медитация, масаж по двойки- има хиляди начини да се отървете от натрупания през деня стрес.

КоментариКоментари