IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да оцелеем след тежки изпитания?

15 март 2012 09 30

Стратегия в 3 стъпки

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички знаем, че животът е низ от възходи и падения. Ако ви сполети тежък момент, като например да изгубите работата си, не увесвайте нос и не се спускайте по спиралата на самосъжалението. Предлагаме ви три стратегии, които ще ви помогнат да се съвземете успешно от всяко едно предизвикателство в житейския ви път.

1. Научете се да приемате настоящето

Признайте емоциите си. Понякога хората, които преминават през някаква загуба, наистина не осъзнават, че изпитват мъка. За да се движите напред, трябва да умеете да приемате емоциите си към момента.

Каквото и да ви се е случило, ако му се съпротивлявате ще ви бъде още по-трудно. По-добре се отпуснете, приемете ситуацията и едва тогава ще намерите изход от лабиринта.

Приемете настоящето, такова каквото е. Не трябва да губите време в мисли за това как "би трябвало" да се развие животът ви. Реализмът ще ви помогне да се движите напред с по-бързи крачки.

Никой не казва, че ситуацията трябва да ви харесва. Да бъдете благосклонен към настоящето не означава, че непременно трябва да харесвате онова, което се случва с вас към момента, а по-скоро да го приемете като част от житейския си път.

2. Разширете гледната си точка

Помнете и не забравяйте миналите си преживявания. Това е ключово умение за способността ви да се съвземете от бедствия. Припомнете си и други затруднения, през които сте преминали в живота и мъдро ще осъзнаете, че и: "Това ще отмине скоро."

Спрете да „дъвчете" отново и отново болната тема. Това няма да реши проблема, а напротив. Ако се фокусирате върху него, той ще се превърне в единственото нещо в живота ви. Разширите фокуса си и обърнете внимание и на другите важни неща около вас.

Останете в настоящето. Вместо да мислите, за нещо, което би могло да се случи в бъдеще или да се тревожите за миналото, опитайте се да си останете в настоящето. Там се намира животът ви.

Мислете за хората, които са в още по-тежка ситуация от вас. Това ще направи проблемите ви да изглеждат по-маловажни.

3. Говорете за проблемите си

В тежките моменти не е времето да бъдете сам. Един от най-добрите начини да преминете през тях е да позволите на близките ви да ви подкрепят емоционално.

Споделяйте с хора, на които имате доверие. Това е важно, за да можете да разговаряте спокойно с тях за ситуацията, в която се намирате.

Говорете. Не е нужно да излагате в детайли това, което ви притеснява, ако не искате, достатъчно е хората от близкия ви кръг да знаят, че минавате през труден период.

Колкото повече криете проблемите си, толкова по-голяма власт имат те над личността ви. Когато говорите за проблема си, той вече не е със статут на "дълбока, тъмна тайна".

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари