IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да надхитрим лошите навици

9 май 2012 13 40

Няма такова нещо като неизкореними привички - всичко е въпрос на тренировки

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

45% от решенията, които вземаме дневно са на база навик. Тази информация е малко трудна за преглъщане, имайки предвид, че повечето от нас искат да променим това онова в себе си и да започнем на чисто. Добрата новина е, че учени са разработили три степенна схема, с която можем да разчупим оковите на вкоренените лоши навици и да си създадем други. Чарлс Дуиг, автор на „Силата на навика", ни съветва как да я приложим.

Как започват да се създават навиците? Мозъкът превръща определени дейности в автоматична рутина, тъй като така отнемат по-малко енергия и той се поддържа по-слабо ангажиран, за да предотврати прегряване. Макар и полезно, когато се отнася за действия като шофирането например, това е и нещото, което прави и старите непродуктивни навици в трудни за променяне.

Стъпка 1:

Какво замествате с лошия навик? Установете какво всъщност ви липсва и какво истински желаете. Например: всеки ден в определен час след обед започвате да търсите нещо сладко из офиса. Но какво искате в действителност: Бърз енергиен стимул? Да си пообщувате с някого? Следващите пъти, когато този импулс ви завладее, пробвайте 4 различни неща- в понеделник изяжте една ябълка, във вторник излезте за кратка разходка на вън, в сряда поклюкарствайте с колегите и т.н. 15 минути по-късно се запитайте дали импулсът е все още там. Би трябвало да установите истинското си желание в рамките на седмица.

Стъпка 2:

Изолирайте причината, която задейства вашия лош навик. Какво ви кара да пожелаете нещо сладко? Повечето поводи спадат в 5 общи категории: място, време, емоционално състояние, други хора или дейността ви непосредствено преди да ви се дояде бонбон. И така, когато желанието да поровите в съседните бюра за изостанали лакомства ви споходи, запишете на лист обстоятелствата: къде се намирате, колко е часа, как се чувствате, кой е около вас и какво правихте точно преди да усетите порива. Правете това в продължение на 4 дни и без съмнение ще видите шаблонна тенденция. Може да се окаже, че сте се програмирала да искате нещо точно в 15:30 ч. Всеки ден.

Стъпка 3:

Съставете си план за промяна на навика. След като веднъж сте разгадали схемата на навика – реалното ви желание и какво го отключва, можете да я препрограмирате и да промените поведението си. Много по-лесно е да се възползвате от вече съществуващ навик, докато изграждате нова рутина, за това стъпете върху нещо, което вече правите. Ако се окаже, че всеки ден в 15:30 ч. имате нужда от бързо презареждане на енергията, си съставете нов план: „всеки ден, в 15:30, ще излизам на разходка по улицата около офиса.". Навийте си и аларма, за да не забравяте и след няколко седмици новата практика ще се установи.

Пробвайте и този шоколадов номер

Чарлс Дуиг съветва, че ще постигате по-голям успех при новите навици, ако се само-награждавате с нещо, което истински обичате. „Най-добрият стимул да започнете упражнение за подобряване на навиците си е, ако си обещаете парче шоколад на финала на тренировката" казва той. Ако опитвате нещо ново, мозъкът ви все още не е свикнал да произвежда хормона на удоволствието в тази връзка и вие можете да го излъжете, като го научите да асоциира приятните емоции от шоколада с новата рутина. Дуиг гарантира, че до две седмици шоколадовият стимул ще отпадне.

А вие кои свои навици бихте променили?

КоментариКоментари