IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непорочно приятелство – да, ама не

8 май 2012 07 05

В приятелството между мъже и жени, винаги има сексуално привличане

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Миналата година имаше две холивудски продукции на тази тема "По приятелски" с Мила Кунис и Джъстин Тимбърлейк и "Просто секс" с Аштън Кътчър и Натали Портман. И в двата филма видяхме, че словосъчетанието "просто приятели" не е особено подходящо, когато двама души  са от различен пол.

Сега го доказват и американските учени. Те твърдят, че "непорочно" приятелство без никакви "задни мисли" между мъжа и жената не може да съществува. Учените считат, че сексуалното привличане между двата пола винаги съществува дори и в най-платоничните отношения.
Изследователи от университета в Уисконсин тествали група от 400 пълнолетни доброволци. От получените данни ставало ясно, че дори при съвсем платонични, приятелски връзки, представителите на мъжкия пол не могат да загърбят своя нагон.
Според ръководителката на екипа Ейприл Блеске-Речек мъжете по-често си признавали за сексуално привличане към своя "платонична" приятелка и надценявали романтичните помисли на дамите по техен адрес.
"Няма непорочно приятелство между мъж и жена, и това се обяснява с еволюцията - казва Блеске-Речек. - Исторически погледнато, мъжете рискуват да бъдат отстранени генетически от играта, ако не се възползват и от най-малката възможност за възпроизводство. Поради тази причина силният пол се е развил така, че да обръща в своя полза всяка среща с жена, за да я
превърне в сексуална".

Анкетираните пет пъти по-често отбелязвали, че сексуалното привличане се отразявало пагубно на останалите им връзки. Изследването установило, че колкото повече някой е привързан към своя "приятел" от противоположния пол, толкова по-голямо е разочарованието му от сексуалния му партньор.
Сексуалното привличане рано или късно се появява при платоничните връзки, констатирали учените. Но хората все по-често го приемат като даденост, защото намират тези приятелства за градивни и удовлетворяващи.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари