IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

25 начина да се преборим със стреса, чрез правилно хранене

15 декември 2005 10 18

Какво да ядете, какво да правите, даже какво да обличате. 25 начина да вдигнете моментално енергийното си ниво до най-високата точка досега

25 начина да се преборим със стреса, чрез правилно хранене

Какво да ядете, какво да правите, даже какво да обличате. 25 начина да вдигнете моментално енергийното си ниво до най-високата точка досега.

Какво е общото между алкохола, болката в гърба и лошото настроение? Всички те изсмукват енергията ви. Но вие можете да се преборите с това. Ние се разровихме сред стотици научни изследвания и интервюирахме десетки експерти, за да съберем 25 от най-добрите съвета за ускоряване на оборотите на вашия двигател – и то веднага!

1. Яжте.

Тялото ви има нужда от гориво, за да работи на максимални обороти. Пропуснете даже едно хранене, защото “нямате време да ядете” (звучи ли ви познато?), и енергията ви рязко ще се понижи.

2. Хапвайте си ягоди и горски плодове.

Няма значение какви – всички те са с високо съдържание на увеличаващи енергията вещества, наречени антоцианини.

3. Увеличете количеството на растителните влакна в хранителния ви режим.

Учени от университета Кардиф са установили, че мъже с хранителна диета, богата на растителни влакна, изпитват по-малко умора от мъже с хранителна диета, бедна на влакна.

4. Ограничете обяда до 500 калории.

Храносмилането на висококалоричните ястия изисква повече време и в края на краищата отнема енергия от други клетки в тялото ви.


5. Забравете последната чашка преди лягане.

Алкохолът пречи на тялото ви да влезе в РЕМ сън (фазата от съня, в която се отпочива най-много). Така че дори да получавате достатъчно сън всяка нощ, може да не се чувствате напълно отпочинал.

6. Направете си тест на тироидната жлеза.

Ако непрекъснато сте изморен, може би имате проблем с тази жлеза. Други предупредителни знаци са промени в теглото, дрезгав глас, летаргия и загуба на коса.

7. Пийте повече течности.

Дишането, говоренето, ходенето до тоалетна, дори сядането – всички те изразходват водния запас на тялото. Ако оставите тялото си да пресъхне, и енергията Ви също ще пресъхне.

8. Осигурете си повече светлина.

Запалете лампата на бюрото си или отворете щорите, за да влезе малко слънце. Тялото ви се нуждае от витамин Д (от слънчевата светлина), за да поддържа енергийните нива във върхова позиция.

9. Проверете кръвното си налягане.

До 60% от мъжете и жените между 18 и 39-годишна възраст могат да имат високо кръвно налягане, което е основна причина за хронична умора.


10. Опитайте Л-карнитин.

Витаминоподобната аминокиселина може да помогне на мускулите ви да се възстановят по-бързо след тежък ден във фитнеса. За да го усетите, приемайте по 500 мг дневно в продължение на поне три седмици.

11. Напарете се.

Според едно английско проучване, до 68% от мъжете и 82% от жените се чувстват по-енергични след горещ душ или вана.

12. Яжте повече риба.

Изследвания показват, че омега-3-мастни киселини в храни като риба тон и сьомга могат да помогнат в борбата с депресията и да ви направят по-щастливи и по-изпълнени с енергия. Не харесвате риба? Опитайте да ядете повече орехи и ленено семе, или да приемате добавка от 1 000 мг рибено масло.

13. Увеличете музиката.

Според специалистите, силната музиката е може би едно от най-ефективните средства за освобождаване от стреса и побеждаване на умората.

14. Присъединете се към В-отбора.

Американското списание за клинично хранене съобщава, че много атлети и фитнес-запалянковци не приемат достатъчно витамини от група В. Това е лошо, тъй като тиаминът, В6, В12 и рибофлавинът са нужни за производството на енергия от тялото.

15. Ограничете обяда до 500 калории.

Храносмилането на висококалоричните ястия изисква повече време и в края на краищата отнема енергия от други клетки в тялото ви.

16. Разходете се.

Когато ви нападне следобедното неразположение, вместо да изгълтате някакъв десерт, направете си бърза разходка из квартала. Физическата активност насища с кислород кръвните клетки, като по този начин помага да напълните с гориво вашия телесен резервоар.

17. Кажете “да” на киселото мляко.

Добрите бактерии в киселото мляко помагат за поддържането на червата ви здрави и така им позволяват да абсорбират повече хранителни вещества от храната, която поглъщате. А колкото повече хранителни вещества имат клетките ви на тяхно разположение, толкова по-големи са запасите ви от енергия.

18. Избягвайте транс мазнините.

Храни като поничките, крекерите и чипса повишават нивата на лошия холестерол в тялото. Това стеснява кръвоносните съдове и по този начин блокира притока на наситена с кислород и богата на енергия кръв до клетките в цялото тяло.

19. Изберете пълнозърнестите храни.

Белият хляб и макароните увеличават кръвната захар и изгарят бързо, като при това изсмукват енергия. Придържайте се към пълнозърнестите храни, които осигуряват гориво за по-дълго време.

20. Пийте само по чаша кафе.

В малки дози кофеинът е страхотно увеличаващо енергията вещество, увеличаващо умствената бодрост и дори сексуалната мощ.

21. Просто отслабнете.

Независимо дали ще качите 5 или 50 килограма, в крайна сметка колкото повече над идеалното си тегло сте, толкова по-малко енергия ще имате.

22. Яжте ядки.

Бадемите и фъстъците съдържат толкова много хранителни вещества, че една-единствена ядка има достатъчно калории за подгряването на половин чаша вода. Ядките също така са богати на магнезий и фибри – две доказано усилващи енергията вещества.

23. Намокрете се.

Според едно изследване на списанието Клинична невропсихология, плискането на лицето с хладка вода може да възстанови енергията Ви по-бързо от други популярни средства, като например кафето.

24. Направете си шейк.

Според повечето изследвания мъжете, които пият високопротеинови шейкове след тренировка, имат повече енергия от мъже, които възстановяват енергията си само с въглехидрати.

25. Прочистете синусите си.

Хората, страдащи от хронична умора, са до девет пъти по-вероятни жертви на проблеми със синусите от тези, които нямат проблеми с дишането. Някое лекарство за алергия без лекарско предписание може да облекчи това състояние.

КоментариКоментари

cashflow ( преди 12 години )
Може да намерите още много полезна информация на курсовете за правилно хранене като този http://***.facebook.com/pages/%D0%9A%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B2-%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B1-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE/229849400398686
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар