IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява харизмата?

15 май 2012 08 30

Качество на характера или придобито умение?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дали харизмата е умение, което може да бъде усвоено от всеки или е вродено качество, дадено от Бог? Терминът харизма идва от гръцки и значи „дар от Бога". Счита се, че човек който притежава голяма харизма е много привлекателен, магнетичен и чаровен.

Повечето хора вярват, че това е качество, с което се раждаш. Но ново проучване показва, че харизмата е умение, което може да бъде придобито в живота.

Харизмата, всъщност значи да притежаваш много добре развити емоционални и социални умения. Харизматичните хора са брилянтни и ефективни комуникатори, които предават положителните си емоции на другите.

Ако притежаваш добри социални и емоционални умения за комуникация, имаш и потенциал за добра лична харизма.

Емоционалната изразност е един от основните елементи на личната харизма. Това е способността точно и спонтанно да предаваш емоционални съобщения чрез невербални канали. Тоест да бъдеш максимално експресивен, но в позитивен аспект. Често казваме, че харизматичните хора изпълват стаята със светлина. Точно това представлява емоционалната изразност.

Друг елемент на харизмата е емоционалната чувствителност. Тоест това е способност да декодираме емоциите на другите и да бъдем съпричастни с тях. Този тип хора са в унисон, както с емоциите на другите, така и със социалния климат на мястото, където се намират (службата, или в друга среда).

Тоест, тяхното поведение винаги е подходящо и адекватно към момента. Обикновено тези хора имат самочувствие и добре развити ролеви умения.

Харизматичните хора са добри оратори. Те се изразяват ясно, спонтанно и плавно, почти по всяка тема. Техните добри способности за общуване им печелят повече приятели, по-успешна кариера, а и по-често такива хора стават лидери.

Все пак харизмата може да бъде употребявана с негативна цел. Ето защо е важно да се знае повече за характера на харизматична личност (особено ако става дума за лидер).

Харизмата, използвана с користна цел, може да ни подведе, да ни създаде илюзии и дори да станем жертва на измама от страна на чаровника. Ето защо неговият морал и лични качества са много по-важни от магнетизма му.

Всички качества на харизматичната личност се поддават на тренировка. Трябва просто да увеличите своите - оптимизъм, доброжелателност, увереност и уравновесеност и да се избавите от своите - раздразнителност, тревожност, песимизъм, злоба и комплекси.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

jurnalist ( преди 11 години )
За съжаление аз съм точно попечител на втората графа качества, което ме откроява като негативна харизматична личност:(((
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар