IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да бъдем удовлетворени от живота?

20 май 2012 15 00

Още една теория за щастието

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

„Не всичко, което блести е злато“ пееше Кид Къди в „Pursuit of Happiness“. Това е установен факт в науката – нещо, което ни прави много щастливи предизвиква все по-малка еуфория в нас с течение на времето. В научните кръгове този феномен се нарича „хедонична адаптация“.

Какво е лекарството? Ново проучване в „Personality and Social Psychology Bulletin“ показва, че високата оценка и разнообразието са ключът към по-дълготрайното щастие.

В проучването взели участие 481 студента, които трябвало да отговарят на въпроси относно тяхното благополучие. Шест седмици по-късно били накарани да споделят за някоя скорошна положителна промяна в живота им. В края на дванадесетата седмица студентите трябвало да разкажат как тази промяна им се е отразила.

„В края на изследването хората оценяваха промяната не толкова високо, не намираха голямо взаимодействие с нея и искаха отново да им се случи нещо подобно“ казва авторът на изследването Кенън Шелдън, професор по психология в Университета на Мисури.

Няколко теми обаче останали с висока оценка. Какво ги прави по-различни? Те предлагали по-голямо разнообразие, което от своя страна прави човек по-щастлив. Приемаме, че започвате нова работа. Според проучването, ако тази работа ви предоставя възможност за среща с нови хора, предлага ви нови предизвикателства и успявате да добиете нови умения, вие ще я оценявате по-дълго време.

Това се обяснява с факта, че новостите ни предпазват от това да приемаме нещата като даденост. Разнообразните преживявания са свързани и с нови изненади, които подхранват положителната ни нагласа и ни карат да се чувстваме по-доволни от живота.

Скучаете във вашата връзка или брак? Колкото повече нови знания и преживявания имате заедно, толкова по-близки и доволни ще бъдете един с друг. Не се изисква много – просто отидете в нов ресторант тази вечер, планирайте почивка на място, което е ново за вас или просто опитайте нова секс поза тази вечер.

Ако пък сте от хората, които държат винаги да имат най-новия модел смартфон, по-добре този път просто изтеглете някое ново приложение. Изследвания показват, че парите, инвестирани не в материални придобивки, а в емоционални преживявания, остават по-трайна следа и по-дълготрайно чувство на щастие.

Напоследък работата ви се е превърнала в кошмар? Заемете се с нови проекти, разнообразете се. Според проучвания най-голям стимул да работите получавате не от заплатата или материалната база, а от факта дали работата ви е интересна.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари