IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой от звездния елит подкрепя легализация на марихуаната

26 юни 2012 09 30

Повечето звезди упорито отричат, че консумират канабис, а някои дори се гордеят с това

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

През 2011 год. за пръв път поддръжниците на легализацията на марихуаната в САЩ са били повече от опонентите и – 51%, в сравнение с 46% през 2010 г. – според социологическо проучване, което се провежда ежегодно от 1982 год. насам.

Според последните проучвания от юни месец 2012 г., тези проценти продължават да нарастват – 52% „за" срещу 46% „против". По настоящем тревата в САЩ е позволена в 16 щата , но само за хора с лекарско предписание и медицински проблеми, а иначе остава незаконна според федералното законодателство.

Една от най-големите инициативи в наши дни за легализирането на канабиса тръгна от един от щата Калифорния, където пред 2010 год.  се проведе референдум за или против легализацията на марихуаната и свободната продажба, притежание и употреба на марихуана от лица, навършили 21 години.

Калифорнийците трябваше да се произнесат върху предложението за разрешаване на притежаването на канабис до 28 грама за лична употреба. Според поддръжниците на идеята легализацията нямаше да увеличи сериозно броя на почитателите на джойнта (Калифорния е щата с най-много магазини и законни павилиони за продажба на трева с медицинско предназначение), но ще удари сериозно по наркодилърите и картелите, които печелят милиарди. Експерти оценяват пазара на канабис в Калифорния на около 15 млрд. долара годишно и идеята на поддръжниците на легализацията щеше да вкара в изтънелия щатски бюджет допълнителни 1 милиард долара.

Предложението щеше да разреши отглеждането, употребата и облагането с данъци на наркотика в Калифорния, ако бе прието.

Тази година, по примера на западния океански щат, подобни референдуми ще се проведат през ноември в Колорадо и Вашингтон, а в Мичиган, Монтана, Небраска и Орегон все още събират подписи с петиции за набиране на подкрепа за инициативата.

А ето и някои от по-известните имена, подкрепящи легализацията на марихуаната:

Аланис Морисет

Снимка: Dreamstime

Сред морето от мъжки знаменитости в подкрепа на закона, тя е една от малкото дами. Носителката на „Грами" певица и текстописец Морисет признава, че от време на време се отпуска с марихуана с медицинска цел, но не е от най-активно действащите про-марихуана дейци.

Джак Блек

Снимка: Dreamstime 

Да си адвокат на нещо толкова противоречиво не е лесна работа, но комедийният актьор и музикант е приел каузата присърце и доста публично защитава убежденията си. Той дори е член на консултативния съвет на проекта Политика на марихуаната (Marijuana Policy Project - MPP).

Уди Харелсън

Снимка: Dreamstime 

Актьорът Уди Харелсън е сред най-активните защитници на легализирането на марихуаната. През 90-те дори е бил арестуван в родния си щат Кентъки за извършването на незаконен политически акт, засаждайки 4 семена хашиш, а от 2003 е почетен член на Националната организация за реформи за марихуаната (NORML) и често се появява като лице на множество кампании и изяви в подкрепа на каузата.

Снуп Дог

Снимка: Dreamstime 

Взаимоотношенията на известния рапър с марихуаната са доста противоречиви – в кариерата си е играл роли на дилъри, в живота се е отричал от тревата, след което отново се е връщал към нея, а също така няколко пъти е бил глобяван и арестуван за притежание. През 2006 г. дори е задържан след гостуване в популярното телевизионно предаване The Tonight Show. Въпреки опетненото си досие, а може би именно заради него, Снуп Дог се явява един от знаменосците на движението в подкрепа на легализацията.

Бил Махер

Снимка: Dreamstime 

Ако някога сте гледали издание на неговото популярно токшоу Real Time With Bill Maher, със сигурност сте наясно колко силна е неговата позиция по въпроса. Но освен, че използва предаването си като пропагандна трибуна в подкрепа на официализирането на марихуаната, Махер е и от един водещите холивудски поддръжници на каузата. Редом с Уди Хрелсън, и той е в борда на Националната организация за реоформи за марихуаната (NORML), която защитава легалното регулиране на канабиса, е и чест и ентусиазиран участник в много про-марихуана ивенти и фестивали. Както и повечето звездни поддръжници на каузата и Бил Махер признава, че редовно употребява трева в личния си живот.

КоментариКоментари

Светлана ( преди 11 години )
Марихуаната е наркотик, първото средство за зарибяване на децата и естествено, че НЕ трябва да бъде легализирана. Тоя звезден "елит" се друса от сутрин до вечер и много ясно, че е за легализацията на дрогата. Следващата стъпка може да е да се легализира хашиша.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
187 ( преди 11 години )
деяне, да не си пристрастен към козунака ;)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Deian ( преди 11 години )
do Iva: qvno tozi nito kafe nito shokolad konsumira
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Deian ( преди 11 години )
Deian ( преди 11 години )
bahuro ( преди 11 години )
Семена хашиш... Абе вие хал хабер си нямате за това което пишете. Поне проверявайте за да не пишете пълни безмислици.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
alia1 ( преди 11 години )
До Стефанов: Интересно ми е пиеш ли кафе, а шоколад ядеш ли? Човек може да се пристрасти към всичко!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Стефанов ( преди 11 години )
За всичко, което би ме направило зависим, съм против!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар