IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предимствата да бъдеш доброволец

27 юли 2012 12 40

Помагайки на другите, помагате и на себе си

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Хората стават доброволци поради много причини и мотивирани от най-различни подбуди. Разбира се, всичките са обединени около идеята да се помага на нуждаещите се.

Някои хора се чувстват неудобно заради „ползите“, които носи доброволният труд. Макар че няма как да бъдете доброволец, ако не притежавате ценни качества като себеотрицание и алтруизъм.

В случай, че обмисляте идеята за доброволен труд, но имате някакви съмнения или пък сте заинтригувани от досега прочетеното, ето и три от ползите да бъдете доброволец:

1. Доброволният труд ви свързва с другите

Не само, че помагате на нуждаещите се, но и увеличавате кръга от хора, с които общувате. Запознавате се с нови хора, създавате контакти. Доброволният труд е един от най-добрите начини да създадете нови приятелства и да укрепите досегашните такива, ако заедно сте ангажирани с дадена дейност. Доброволчеството е чудесен начин да се срещнете с нови хора, особено, ако се намирате в нов район или град.

Доброволчеството е чудесен начин, чрез който по-притеснителните и срамежливи хора могат да се срещат и да си общуват с нови хора. Доброволният труд ще доразвие и подобри вашите социални умения, защото редовно ще се срещате с група от хора с идентични интереси.

2. Доброволният труд е добър за вашия ум и за вашето тяло

Да бъдете доброволец може да ви донесе и физически, и ментални ползи. Когато сте доброволец самочувствието ви се увеличава, чувствате се по-значими и удовлетворени от живота. Горди сте с това, което правите, че помагате на някого, който има нужда и че трудът ви не е напразен. Колкото по-уверени се чувствате, толкова по-мотивирани ще бъдете и ще постигнете повече в живота.

Доброволчеството намалява риска от депресия. Ключов фактор, отключващ депресията е изолирането от социалната среда. Доброволният труд сам по себе си изключва тази възможност. Да бъдеш доброволец е полезно за всяка възраст, но е особено полезно при възрастните хора. Изследвания установили, че процентът на смъртност при доброволците е по-нисък. Също така доброволният труд намалява симптомите на хронична болка и болестите на сърцето.

3. Доброволният труд носи забавление и удовлетворение в живота

Чрез доброволчество вие може да получите необходимите насоки за това с какво всъщност искате да се занимавате в живота. Това ще ви помогне и в избора на професия, ако до този момент още не сте решили или имате съмнения. Доброволният труд е забавен и лесен начин да „изследвате“ вашите интереси и страсти. Също така това е начин да избягате от обичайния си ден и рутината в живота си.

И накрая, не забравяйте, че за да бъдете доброволец трябва да го почувствате с душата. Това е ангажимент, който може и да пропускате, когато нямате възможност, но е кауза, с която се обвързвате цял живот.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

( преди 11 години )
Навярно става дума за безплатна работа!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар