IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой спорт е подходящ за децата от 7 до 14 години

27 декември 2005 13 44

Детето трябва само да избере спорта, който му приляга най-много и който отговаря на личните му качества

Кой спорт е подходящ за децата от 7 до 14 години

Спортът е изключително важен както за физическото, така и за психическото здраве на децата. Той учи по-непослушните на самоконтрол, дава увереност на по-срамежливите, затворените в себе си деца стават по-самоуверени.

Детето трябва само да избере спорта, който му приляга най-много и който отговаря на личните му качества. Ролята на родителите в този случай е да насочат хлапето в правилната посока, без да упражняват натиск.

Спорт според характера:

Срамежливо и неуверено в себе си дете- насочете го към колективен или боен спорт ( борба, бойни изкуства, ръгби, хандбал).

За буйно дете специалистите от френския сайт Doctissimo препоръчват индивидуален спорт като плуване, лека атлетика, гимнастика, колоездене и ски.

Спортовете, които развиват сръчността и техничността, като тениса и тениса на маса, са за по-затворените и уравновесени деца.

За всяка възраст- различен спорт

От 6 до 8 години е добре детето ви да се занимава със спортове, които развиват симетрично цялото тяло- гимнастика, плуване, ски или танци.

След 8-та годинка го насочете към спортове, в които се разчита на координацията (тенис, джудо, карате, лека атлетика) или към колективните спортове като баскетбол, футбол, хандбал.

Ако детето ви е между 9 и 13 години, можете да го запишете на спорт, в който е важна издръжливостта ( бягане, колоездене).

Децата в предпубертетна възраст запаметяват изключително лесно и това е моментът, в който могат да изберат спорт, с който евентуално да се занимават професионално.

Колко често да спортуват децата?

Много е важно спортната дейност да се дозира правилно. За децата до 8 години тя не трябва да надвишава 4-6 часа седмично, малко по-големите ( до 12 години) могат да тренират по 6-8 часа, а тийнейджърите ( 13-14-годишни) – по десет часа седмично.

Тренировките трябва да са разнообразни и да развиват скоростта, техниката и издръжливостта на децата.

Какви са рисковете

Както при всяка физическа дейност, така и в спорта, контузиите не са изключени. Не изпадайте в паника- научете детето си как да се пази и в случай на проблем се обърнете към специалист-травматолог, който да назначи адекватно лечение.

КоментариКоментари