IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте ключа към щастието

3 януари 2006 15 48

Щастието не се купува на килограм. По-скоро се отглежда с много търпение като цветята в градината

Петте ключа към щастието

Щастието не се купува на килограм. По-скоро се отглежда с много търпение като цветята в градината.

За всеки човек щастието е различно. За някои то е катеренето по стръмни склонове, за други- прегръдката на любимия човек, за трети- съзерцаването на произведение на изкуството.

В каквото и да се състои щастието, всеки от нас има право да е щастлив. Важното е да се научим сами да го „отглеждаме“.

Има хиляди начини да бъдем щастливи, но всички те се основават на поведение и ежедневна „тренировка“. Следвайте нашите съвети и, дори да не станете напълно щастливи, поне ще се почувствате по-добре.

1. Преоткрийте високото самочувствие

Някои хора се подценяват, други смятат себе си за важен дар от боговете за цялото човечество. Разликата между двата вида хора е самочувствието. То е първият ключ към щастието.

Човек, който има високо мнение за себе си, се отнася към себе си като към малко божество. Той поема отговорността за живота и щастието си без да обвинява другите за евентуалните си несполуки.

Онзи, който няма самочувствие, рядко е доволен от това, което е постигнал и често среща трудности. За да не се затормозявате цял уикенд с несполуките в работата си, свикнете вечер да изброявате на ум и малките победи. Нека те да са онова, за което да мислите през почивните дни.

2. Бъдете в добри отношения с околните

Няма нищо по-хубаво от това да сте заобиколени с приятни хора. Не превръщайте обаче хорското одобрение в самоцел.

По-скоро насочете усилията си към това вие да се отнасяте добре с хората около вас.

Oбадете се на старите си приятели от гимназията и излезте на вечеря. Определете си ден за срещи и постепенно се вижте с всички, с които не сте се срещали от години заради липса на време. Ще видите, че не е толкова трудно.

3. Доставяйте си малки радости

Щастието да се живее е низ от малки радости. Кафе в обедната почивка или слънчев лъч в зимния ден- колко му трябва на човек, за да се почувства добре.

Правете си малки подаръци и награди в стил „Ако свърша работата преди 6 часа, ще си взема любимия филм от видеотеката“.

Наслаждавайте се на щастливите си моменти от деня с цялото си същество. Ако положението стане много напрегнато, хапнете малко шоколад- той освобождава хормоните на щастието.

4 Сключете примирие с миналото си

Неприятните спомени са изключително „настоятелни“, когато решат да ви развалят настроението.

Вместо да се затворите в себе си, поговорете с някого за това. Често, когато изкажете проблема на глас, той вече не изглежда толкова важен и голям.

Не се обвинявайте излишно. В крайна смета всеки прави грешки и е по-важно да грешките да не се повтарят, отколкото да не се допускат изобщо. Иначе нямаше как да се научим, нали.

Да се примирите с миналото си, освен всичко друго, е и белег на зрялост.

5 Развийте въображението си

Победете рутинното ежедневие. Експериментирайте- във всичко. Сгответе нещо различно, сменете прическата, облечете нещо нестандартно.

Вземете половинката си и отидете на пътуване-изненада. Просто хванете автобуса, който тръгва най-скоро. Не е трудно, важното е да го поискаш.

Ключовете към щастието всъщност са толкова много, колкото са и хората по света. Не обвързвайте доброто настроение с материалните придобивки. Усмихвайте се и се радвайте на живота.

КоментариКоментари