IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec

6 тайни, които трябва да усвоите от своите учители

11 септември 2012 08 40

И които можете да използвате в живота си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учителската професия е едновременно трудна, брилянтна и анонимна. Преподавателите в училище са едни от хората, които ни оформят като личности, затова би било умно да се поучим от тях, дори и да не сме били сред най-големите отличниците. Ето и какво можете да усвоите от тяхното поведение, което в живота да ни бъде от голяма полза.

1. Да се научите, че най-добрият начин да изразите гняв е с поглед.

Добрите учители рядко повишават глас на непослушните ученици, за да не ги засрамват пред целия клас и да не им излиза име на истерици. Но те все пак намират начин да изразят своето неодобрение и дори само с поглед да порицаят ученика. Това е ключът да проявявате гнева си и по нататък в живота. Не е нужно да вдигате скандали и да избухвате в крясъци. Строгият, леден поглед често има по-голяма сила.

2. Да се научите да печелите сърца.

Хуморът работи добре почти във всяка ситуация. Добрите учители знаят това и често когато искат да смъмрят някой свой ученик го правят деликатно и закачливо. По този начин те успяват да спечелят сърцата на учениците си и в техните часове рядко има проблеми с дисциплината. Опитайте този похват и в живота - в службата, у дома, сред приятелите си и т.н.

3. Да се научите да запазвате хладнокръвие и в най-напрегнатите моменти.

Учителите трябва да се справят не само с трудни ученици, но и с опърничави родители, които считат, че са родили гений, който обаче е недооценен от преподавателя. Представете си колко много им коства да се оправдават по родителските срещи на не особено възпитани родители и да търпят неетичното и понякога гневно поведение и в същото време да останат смирени и да се опитат да проведат разговора спокойно. Това качество, ако го овладеете изобщо, със сигурност ще ви бъде полезно в живота.

5. Да се научите да преглъщате критиките и да продължавате напред.

Както казахме, учителите са не по-малко критикувани от самите ученици. Във всеки един клас има група недоволни родители, които смятат, че на техните деца се е паднал най-некадърният и асоциален преподавател. Всичко това достига до ушите на самия учител, но въпреки това той трябва да намери сили и продължи да си върши работата и да си провежда часовете. Не може просто да се откаже! Да не говорим, че вече родителите могат да споделят негативните си мнения онлайн, което е още по-унизително за преподавателите. Научете се, че критиката трябва да ви прави по-силни, а не да ви отнема самочувствието и да ви смачква.

6. Да се научите да си обичате работата, въпреки всичко.

Клишето, че да си учител не е професия, а призвание, е много вярно. Всеки един учител вижда своите постижения ежедневно, когато чуе нещо умно или блестящо от свой ученик. Фактът, че са влели знания в главата на едно дете е най-голямата мотивация за преподавателите и това ги кара да обичат работата си, въпреки всички негативи около нея. Това трябва да бъде правило за всеки един човек – да може да се фокусира върху положителната страна в своята професия, а не да се фиксира върху лошите неща.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

kpandjarova ( преди 6 години )
За учителите,даскалите и преподавателите сте прав, Г-н Някой си. В информационната епоха все повече са нужни учители,които със своето излъчване и личен пример да внасят баланс между опростачването и зомбирането на нацията и "обездушаването" и.В днешно време ролята на учителя е сведена до регулиране на информационните потоци и до "отчетническа дейност" в констатиране на верния отговор по критерии,определени не от него самия,а най-често от някой некадърен канцеларски плъх в министерството.Единственият изход от ситуацията е учителят да е достатъчно креативен на своите "50+" години,да е в крак с последните постижения на технологиите,да разбира и харесва хип-хоп,рап и др жанрове,да е в час с ел.игри и да умее да се вживява в ролята на спайдерман.Ще се наложи и по-честичко да забравя на какво са го учили неговите учители,защото сега да си правиш фризурата с ел.преса в час(мисълта,че ще го изречеш пред учителя)е най-естественото нещо на света.Все пак трябва да влизаме в положението на младите ,нали? А що се отнася до ***,мисля,че малко изоставате с констатациите си.И аз си мислех подобно на вас.От една година,след 15 годишна емиграция отново съм учител и преподавам и на ***.*** постигна 30 точки от 30 възможни на олимпиада по математика,а 3 не му достигнаха да се класира по български език и литература.Най-добрите ми ученици в класа са ***.Много,много възпитани,мотивирани и дисциплинирани деца.Много от техните родители пообиколиха света в търсене на препитание и видяха как са интегрирани събратята им в други страни.Дали от далавера,дали с кражби или по честен начин,доста от тях направиха и пари.Разбраха обаче ,че без образование бизнесът им няма да просъществува и изпратиха децата си да учат науки.Можем само да съжаляваме,че всред българчетата мотивацията спада.Не е важен етносът,а системата от ценности,която успяваме да изградим у децата.каквото си посеем,това и ще пожънем.Търпение и последователност в усилията ни да ги изтръгнем от средата им.Затова и работим по европейски проект за полуинтернатно обучение- той обезпечава 10 часа на ден далеч от съмнителната среда,в която би трябвало да растат.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 8 години )
Тази статия уж е за учениците а в същност директно настъвлява учителите в което няма лошо но защо трябва по този начин?Все пак има учители и даскали бих добавил и преподаватели.С напредването на технологиите последните две категории ще стават все по-излишни но неимоверно ще се покачва цената на първата група.Именно от човека за пример се нуждаят децата и по-големите.Тук най-голяма роля играят личните качества на учителя и неговата обща култура и възпитание.Само ,че това се постига с много труд и трябва редовно да се подържа въпреки трудностите и финансовите проблеми.Все пак ако децата имаха поне елементарно домашно възпитание което понякога катастрофално липсва на родителите нещата биха били несравнимо по-добри.Налага се и да се спре с практиката да се социализират *** в български класове.Не съм расист но това променя изцяло часовете и ги превръща във фарс поради огромната разлика в равнището на обрезованост ,морални ценности и възпитание.Само с една наложена от измислени директиви мярка се проваля и без това куцащия образователен процес и на българските деца а и *** много не печелят от това освен рания опит с натискането на българските момиченца.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар