IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо жените имат по-добра памет

15 октомври 2012 14 00

И какво кара мъжете да забравят лесно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мъжът забравя годишнината им. Жената е невероятно разочарована и естествено следва грандиозен скандал как е възможно подобно пренебрежително отношение. Колко такива сцени от филми сте гледали, за колко такива случаи на ваши приятели знаете или в колко подобни ситуации сте изпадали вие самите?

За всичко обаче си има научно обяснение. Оказва се, че жените помнят повече, защото имат по-засилено кръвообращение в някои части на мозъка, включително и частта, която контролира езика. Това е една от причините дамите да имат по-добра директна и отложена памет. Изследвания показали, че жените са по-добри в запомнянето на разкази или списъци с думи, които са чули непосредствено преди това.

Друга причина, помагаща на жените да не забравят, е по-високата концентрация на хормона естроген в тялото им. Мъжете също имат естроген в организма си, но в много по-ниски нива. Научни изследвания доказват, че хормонът активира повече нерви и увеличава кръвообращението в определени части на мозъка. Високото ниво на естроген е свързано с по-добра памет и нейното трениране, което може би е отговорът защо жените помнят повече.

Жените по-лесно запомнят думи, изображения и ежедневни събития, докато мъжете са по-добри в съхраняването и възпроизвеждането на спомените. Все още обаче не са напълно изяснени генетичните различия между мъжки и женския мозък.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари