IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ох, как казахте, че се казвате?!

19 октомври 2012 12 00

Съвети как да запомняте имената на хората, с които се запознавате от първия път

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има доста хора, които не успяват да запомнят имената на онези, с които се запознават още от първия път. Понякога от самото притеснение или неудобство при една нова среща, хората дори не чуват името на своя нов събеседник или ако го чуят, го забравят на секундата.

Проблемът идва, когато видите същия този свой нов познат след няколко дни или известно време и имате бяло петно по отношение на името му, въпреки че той най-любезно ви го е казал миналия път.

Предлага ме ви няколко прости и лесни съвета, които да използвате следващия път, когато се запознавате с някой. Помнете ги и никога не няма да попаднете отново в неловката ситуация да си признавате, че не помните нечие име.

1. Обърнете внимание на името

Този съвет е много прост и очевиден, но е основен. Ще останете изненадани от това колко много хора всъщност не обръщат внимание на името, което човек произнася при запознанството си. Унесени в собственото си поведение и мисли как да се представите вие, вероятно често пропускате да се съсредоточите върху името на лицето, затова следващия път му обърнете специално внимание.

2. Повторете го няколко пъти

Повторението е майка на знанието и това го знаете още от първия си ден в училище. Вариантите да запомните едно име са два - или да си го повторите няколко пъти наум след като го чуете, или да го изречете при запознанството уж, за да ви потвърдят дали сте разбрал правилно. Друга възможност е веднага след като научите името на събеседника си да се обърнете към него по име.

3. Направете някаква асоциация

Също лесен вариант да запомните името на новия си събеседник е да го асоциирате веднага с друг свой познат, който носи същото име. Така ще имате как да се подсетите, ако случайно го забравите отново.

4. Игра на думи

Бъдете изобретателни и използвайте всички изтъркани трикове за наизустяване, които сте научил в гимназията или университета. Например римувайте името с нещо или го свържете с някакъв символ, песен, образ и т.н. Няма значение колко глупаво звучи, просто намерете нещо, което да проработи във вашия случай.

5. Попитайте за подробности

Ако името на новия ви познат е нестандартно и не сте го чували преди може би ще успеете да го запомните от раз, но все пак за по-сигурно попитайте човека, за повече подробности около него. Например, какво е значението на името, как точно се изписва, наследствено ли е и т.н. Тези детайли също ще помогнат на паметта ви.

Ако все пак забравите въпросното име, въпреки усилията да го запомните, винаги може да се извините и да обясните, че сте "тежък случай по отношение на имената". Ева ли някой ще ви се разсърди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

BzmKJhJfGubzbBhE ( преди 11 години )
Absloutley first rate and copper-bottomed, gentlemen!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар