IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените и техните големи страхове

17 ноември 2012 13 30

Чувството за вина, че не са перфектни е бреме, което може лесно да бъде премахнато

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според едно скорошно проучване, 96 на сто жени се чувстват виновни, най-малко веднъж на ден, което логично има разрушителен ефект върху тяхното здраве и психика и дори може да доведе до депресия.

Няма жена, която да може да живее на броколи, да прекарва цялото си свободно време с децата си, редовно да радва с умел секс мъжа си и на всичкото отгоре да да не харчи и стотинка за себе си! Но трябва ли да се чувствате виновни за това?!

Ето и 10 начина да се справите с най-честите поводи за вина и да живеете живота си по-спокойно:

1. Вината, че не прекарвате достатъчно време с децата си.

Изумително мнозинство от работещите майки се чувстват така сякаш не могат да намерят точния баланс между работните си ангажименти и грижите за децата си. Когато сте на работа се притеснявате за децата, а когато сте с тях - мислите за работа. Познато ли ви е? Просто се опитайте да се раздавате на 100% на мястото, на което се намирате. По този начин всички ще са доволни – децата, работодателите и най-вече вие самата.

2. Вината, че така и не можете да отслабнете и да постигнете идеално тегло.

Повече от 70 на сто от жените най-редовно спазват някакви диети, независимо от това дали всъщност са с наднормено тегло или не. Ако искате да изглеждате красива и атлетична, изберете спорта като алтернатива на диетите.

3. Вината, че харчите пари за себе си.

Шопинг – разходката може да бъде забавна, но е кратка. След нея много голяма част от жените се спускат по спиралата на самообвиненията. Все пак, не всички пари, които харчите трябва да бъдат рационално инвестирани. Иначе нямаше да съществуват Spa комплексите, нали? Понякога си заслужава да се поглезите с нещо скъпо и красиво, дреха например, която ще повдигне самочувствието ви и ще ви направи по-самоуверени.

4. Вината, че не успявате да направите половинката си щастлива.

Ако се чувствате виновни, че не полагате достатъчно усилия за вашия партньор и че не намирате достатъчно време да бъдете с него, тогава променете този факт. Седнете двамата с него и потърсете във вашите графици дупка, която можете да уплътнявате заедно. Споразумейте се това да бъде вашето лично време като двойка и да не поемате други ангажименти в него.

5. Вината, че редовно закъснявате.

Понякога възникват ситуации, които ви карат да закъснявате, без значение колко добре сте се подготвили и колко рано сте тръгнали. Няма смисъл при всяко задръстване или 5-минутно закъснение да изпадате в паника и да се чувствате виновни. Това е загуба на енергия. Запитайте се как можете да уплътните това време (в автомобила ви по време на задръстване, например). Можете да си направите списък за пазаруване, да изрепетирате на глас, това което искате да кажете на предстоящата бизнес среща, да се обадите на майка си... Няма смисъл само да се взирате в светофарите и да нервничите.

6. Вината, че не сте перфектната домакиня.

А има ли такава? Много жени казват, че биха искали да сготвят перфектната вечеря, да подредят идеалната трапеза и да сервират с усмивка ястията на своето семейство, близки и приятели. Това е доста висока летва, която може да бъде достигната, но рядко или инцидентно, а не да бъде всекидневен ритуал. Не можете да бъдете перфектна през цялото време. Примирете се, че някой път ще сготвите ужасна вечеря, че друг път изобщо няма да ви се готви, а че трети път ще си поръчате пица за вкъщи и дори ще ви мързи да изхвърлите кутиите в коша. Това не ви превръща генерално в лоша домакиня.

7. Вината, че забравяте рождени дни и празници.

Това не е умишлено. Някои жени са на крак по 18-20 часа на ден като се включат и единия милион неща за вършене у дома. Ако се чувствате виновна, че сте забравила някой празник просто поздравете човека „на патерица" или се извините за своята разсеяност. Ако човекът реши да се обиди, значи не ви влиза в положението.

8. Вината, че отделяте време само за себе си.

Жените, хем мечтаят за образа на "свръх жена", хем се чувстват гузни, когато прекарат един от свободните си дни във фризьорския салон, в четене на книга, на кафе и разходка с приятелка или на шопинг в мола. Но това всъщност ги разтоварва и презарежда. Щом другите хора го правят, защо и вие да не си починете, когато усетите, че имате тази нужда. Светът няма да се срине без вас точно в този ден.

9. Вината, че разочаровате родителите си.

Жените могат да се чувстват виновни, че не дават достатъчно грижи и внимание на възрастните си родители. Научете се да приемате, че родителите ви обичат и няма да ви съдят, ако разполагате с много малко свободно време и не успявате винаги да сте на тяхно разположение. С възрастта те могат да станат по-чувствителни и докачливи, но ако виждат, че сте успешна, реализирана и щастлива няма как да не се радват за вас.

10. Вината, че се налага да казвате "Не".

Трудно е да се отказва, но също така е и наложително. Жените обикновено не искат да изглежда коравосърдечни и твърди, тъй като от малки са учени, че трябва да бъдат нежни, мили и грижовни. Но, когато наистина не искате да направите нещо, което някой друг иска от вас, предложете на лицето други възможности и ако то не се съгласи си кажете вашето „Не" с чиста съвест.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Някой си ( преди 11 години )
Не разбира се а и не обичам тези дето все се изсилват да се правят на перфектни.Аз също мразя обобщенията (жените такива ,мъжете такива...)но статията е написана по този начин и за това отговора ми леко се плъзга по тази плоскост.Виждам ,че си чувствителна на тема харчене на собствени пари-в това отношение с жена ми никога не сме имали проблеми защото тя се занимаваше до скоро с всички семейни приходи и разходи.От скоро се наложиха промени и разделяне на финансите за да принудя децата (отдавна завършили )да проявят повече упоритост и инициативност защото ,,Хотел мама"е до време а не до живот.Все пак благодаря за обръщението ,,скъпи"-отдавна не ме бяха наричали така а и в такъв контекст.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Маца ( преди 11 години )
До Някой си: Скъпи, а ти перфектният съпруг ли си?!? Много от мъжете преувеличават или приписват какви ли не недостатъци на "жените" (всички под общ знаменател, моля ти се!), без да забелязват собствените си, естествено. А жената като че ли не е човек, всеки очаква от нея нещо, и ако не го получи, тя е лошата. И на всичкото отгоре ще се опитва да й казва някой колко (от собствените си?!?) пари да харчи, ама друг път :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Някой си ( преди 11 години )
Где ги такива жени?Обикновено са разсеяни ,обидчиви ,агресивни или се прехласват по някого (обикновено с власт и положение но често пълна тенекия)Съпругът е последното нещо от което се интересуват освен ако не е основен източник на пари и връзки и трябва да го пазят от нахакани и безкруполни конкурентки.Децата са обект на свръх внимание най-вече докато са малки или болни или създават умишлено проблеми за да са център на внимание.Основно внимание отделят на клюките около себе си и борбата за надмощие в колектива.Някъде успоредно с всичко това или като част от свързаните с работата отношения са извънбрачните връзки .С възрастта когато постепенно започват да губят силата си като вид и секс се залавят повече с домакинството.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
pipinana ( преди 11 години )