IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спокоен татко за по-леко раждане

20 февруари 2006 08 54

Емоционалното състояние на бъдещите татковци се отразява пряко върху родилните болки на майките

Спокоен татко за по-леко раждане

Ако бащата е много стресиран, бъдещата майка е много по-уплашена и рискът да изпитва много силни болки по време на раждането е много по-голям.

Това показват резултатите от британско проучване на ражданията с цезарово сечение. Авторите на изследването смятат, че същата зависимост съществува и при нормалното раждане.

Родилките, чиито съпрузи са били изнервени, са изпитвали по-силни болки и трудно са приели местната упойка, която се слага в такива случаи.

Повечето двойки, минали през емоциите на първото раждане, са на мнение, че по-трудната част е да се успокои бащата, а не толкова самото раждане.

„Раждането е болезнен процес“, казва френският комик Пиер Депрож. „ За щастие жената държи ръката на мъжа си и той страда по-малко“, продължава той.

Ако се погледне обаче от сериозната страна на нещата, бъдещите бащи също трябва да посещават курсовете за бъдещи родители. Така те ще свикнат с процеса на раждане и ще могат да се включат адекватно, когато времето дойде.

КоментариКоментари