
Над 300 души – основно млади хора, родители с малки деца се събраха в събота на кортовете на Малееви Клуб за да подкрепят инициативата “300 бебета повече”.Събитие
За щастие фолиевата киселина или витамин В9, се съдържа в много храни, чието редовно приемане преди бременността и през първите 4 седмици след зачеването, намаляват със 70% вероятността от подобно заболяване.
Тъй като повечето жени забременяват неочаквано, много е важно общият хранителен режим да е добре балансиран, за да приемате достатъчно витамини и минерали всеки ден.
Най-много витамин В9 има в хляба, стафидите, тъмнозелените зеленчуци, портокаловият сок, лещата, житото, варените пилешките дробчета и яйцата.
200 грама стафиди на ден са достатъчни, за да получите необходимите 300 микрограма витамин В9 на ден.
В някои страни, като Англия и САЩ, хлябът е обогатен с витамин В9, както тук солта е йодирана допълнително.
В Европа все още няма такава практика, но въпреки това има вече много разяснителни кампании за ползата от приемането на фолиева киселина.
Дори да не планирате скоро да имате дете, не забравяйте хляба и стафиди в ежедневното си меню.
Така ще помогнете на себе си и на бъдещите си деца.
Вижте тук повече за кампанията "300 бебета повече"