IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дебютът в секса влияе на бъдещето на човек

1 май 2013 12 32

Тези, които изчакват с първия полов акт, имат по-успешен житейски път

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора не помнят всеки свой сексуален акт, но всички пазят спомени за своя първи път. Той често е гравиран силно в паметта на човек и тежи във формирането на цялостното му впечатление за секса.

Сексът е като парите, той служи като средство, чрез което хората трупат съзнателен и несъзнателен опит за много други неща от заобикалящата ги среда. Сексуалното поведение е форма на себеизразяване, чрез която човек може да заяви своите ценности, приоритети, страхове и желания.

Това поведение отразява личността на индивида като огледало.

Например, някои хора взимат решението да правят секс за пръв път съвсем случайно и спонтанно, а други се чудат дълго време преди да предприемат тази стъпка.

Може да изглежда изненадващо, но начинът, по който е взето това решение, се отразява на начина, по който човек решава и други важни житейски проблеми, като каква кариера да преследва, къде да живее, какъв брачен партньор да избере и т.н.

Така или иначе, много са факторите, които оформят решението на човек да прави секс за пръв път. Според психологическите изследвания има съотношение между нивото на интелигентност на подрастващите и по-късното стартиране на сексуалния живот. Може би умните ученици/студенти разбират, че си струва да се изчака със секса, а може би са повлияни от по-стриктната си семейна среда.

Според едно проучване момичетата, които растат без бащи, са склонни да правят секс по-рано от другите момичета. Отсъствието на бащата може пряко да повлияе на поведението на тийнейджърките, а освен това е налице намален родителски надзор. Има и друга интересна, еволюционна теория, че момичетата, растящи в стабилна среда забавят сексуалния си живот, тъй като гените им са защитени. A девойката, растяща в хаотична среда, бърза да се възпроизведе, за да предаде гените си.

По-важното в случая е, дали възрастта при стартирането на сексуалния живот, може реално да предскаже наличието на успехи в живота? Отговорът е "да"!

Повечето изследвания показват, че ранният секс (под 15-годишна възраст) повишава нивото на риск, както за умствени, така и за физически затруднения (депресия, хранителни разстройства, непланирана бременност, полово предавани болести).

Сексуалният дебют над 19-годишна възраст се свързва с по-светло бъдеще на индивида, повече спечелени пари, по-високо образование, по-малко партньори и по-малко проблеми с брачната половинка.

Какви са причините за това съотношение? Възможно е, по-рационално мислещите млади мъже и жени, които са избрали да забавят половия си живот, да пренесат този начин на мислене и в зрялата си възраст. Може би тези, които изчакват със секса, са много по-селективни и не са готови да отхапят от всяка ябълка в живота, предпочитайки да открият златната.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Сякаш статията е написана от класическа стара мома.Не ,че няма верни констатации но твърде много се набляга на свободния обмислен избор.Вероятно при жените особено младите и хубави е така но при всички останали и голяма част от мъжете не е така.Твърде много зависи от условията и намирането на подходящата(понякога и само готова )за секс партньорка.Кога ще го направиш зависи до голяма степен от обкръжаващите те хора и от това доколко са се развихрили.Колко си се адаптирал към тях и съществуват ли макро условията.Много често наличието на подходяща доза алкохол е дори определящо и не случайно мнозина имат не съвсем ясни спомени за случилото се.Може и така да е по-добре отколкото напрегнато очакване ,припряност и разбира се неприятен фал като начало.Често така се раждат и сексуалните проблеми на особено чувствителните и нервни трупащи лесно комплекси натури.Може би секса не трябва да бъде нито много нито малко.Ако е много и с различни то и отношението към брака и моногамията е несериозно и разбира се брака е сериозно заплашен.В обратния случай пък довежда до занижени критерии спрямо половинката и сключване на брак с неподходящ човек и колкото и да се опитваш да загърбваш това един ден то може да ти се върне като бумеранг.Тъжно а ако си се оженил само от самота и желание за редовен секс.Тогава в крайна сметка не получаваш нито едното нито другото.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар