IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чувствате ли се уморени и дезориентирани?

16 май 2013 12 40

Ето няколко съвета как да върнете баланса в живота си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За много хора напоследък животът се превърна като в къща от карти. Малко да се разколебаят в действията си, и всичко може да се срути върху главата им. Естествено стресът също е в основата на тази нестабилност, но тя води до чувството на изчерпаност, което от своя страна е пагубно.

Има множество проучвания за връзката между житейските събития и развиването на заболявания. Повече от ясно е, че проблемите в живота се отразяват отрицателно и върху здравето.

Сред най-стресовите фактори са смъртта на съпруг, лишаване от свобода, развод, болест, промяна във финансовото състояние и др. Някои положителни емоции в живота, например различни житейски промени, също носят стрес.

Покрай цялото това психическо натоварване някои хора започват да се чувстват по-мрачни, уморени и претоварени. Ето и няколко съвета какво да правите, ако и вие се почувствате по подобен начин, така че отново да си върнете усмивката на лицето.

1. Най-накрая се наспете хубаво.

Ако сте стресирани, най-вероятно не се наспивате добре. Затова достатъчният сън трябва да бъде ваш приоритет. Дайте си време, за да се отпуснете преди да си легнете. Декорирайте спалнята си като будоар – тя трябва да е тъмна и тиха. Да има хубава дограма, за да не чувате уличните шумове, плътни завеси, за да не ви блести слънцето и до нея да не достига шумът от течащата чешма/душ в банята (ако може).

2. Медитирайте сутрин

Ако прекарвате малко време в медитация всяка сутрин, това ще ви позволи да поддържате забързаната си рутина през деня без излишен стрес. Важно е да прекарате няколко спокойни минути, дишайки дълбоко и мислейки си за нещо хубаво.

3. Хранете се редовно

Сигурно ви е омръзнало да четете колко е полезна закуската, но е факт, че пропускането на това хранене води до ниско ниво на кръвната захар, умора и мъгла в мозъка, които карат човек да се чувства по-неспособен като цяло. Дисциплинирайте себе си и хапвайте по нещо качествено веднага след като станете от сън – ще се почувствате по-спокойни и по-фокусирани. Уверете се, че се храните през целия ден и не позволявайте да стоите гладни твърде дълго. Не пренебрегвайте сигналите на тялото си за нужда от храна и вода, без значение колко сте заети.

4. Заредете се със „зелени" храни.

Освен че трябва да се храните редовно, трябва да приемате и качествени храни и най-вече плодове и зеленчуци, които да ви зареждат с витамини и енергия. Залагайте на салатите и фрешовете и няма да се почувствате уморени през целия ден.

5. Живейте ден за ден.

Има една древна поговорка, която гласи: "Не се безпокой какво ще се случи утре, защото всеки един ден си има своите проблеми". Когато животът е особено стресиращ, наистина е по-добре да се концентрирате върху справянето с всеки настоящ ден. Всяка сутрин можете да планирате начините, по които ще посрещнете днешните предизвикателства без да обмисляте и утрешните.

6. Научете се да казвате „не".

Един от основните проблеми на съвременния човек е неспособността му да балансира различните неща в живота си и като цяло да се пренатоварва с ангажименти. Никой не разполага с безкрайно много време, а опитвайки се да свърши много неща за кратък период, човек изцежда силите си.

7. Почивайте си.

Правете си почивка, както на ума, така и на тялото, особено когато се почувствате твърде уморени. Хапнете, направете си кафе, разходете се навън на слънце. Всеки има нужда от подобни паузи, за да „зареди батериите".

8. Посветете си съботния ден.

В този задъхан свят, в който живеем, е лесно човек да натрупа почивните си дни отново с купища задачи, вместо да си почине. Оставете си един ден за тези задачи – неделя, например, а в събота правете само приятни и неангажиращи неща – сами или в приятна компания. Или пък се опитайте да не правите нищо. Изключете телефона, минете офлайн, подремнете, прочетете хубава книга или прекарайте известно време сред природата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

митио ( преди 10 години )
момчета като говорим за хубава дограма се сещам за http://master-plastik.com Софийска фирма, която ми помогна да премахна натрапчивия шум на улицата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар