IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените и парите – митовете, които трябва да спрат!

12 юли 2013 13 30

Все още се смята, че дамите не се оправят с финансови операции толкова добре, колкото мъжете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мъжете все още смятат, че са специалисти, когато става въпрос за пари. Макар че през последните десетилетия дамите успешно ги конкурират в заемането на управленчески постове и боравенето с големи суми, силният пол продължава да претендира, че се справя по-добре в тази сфера.

Хелейн Олен обаче не е съгласна. Дамата пише за финанси от 1996 г. и е авторка на няколко книги, сред които „Pound Foolish: Exposing the Dark Side of the Personal Finance Industry". Според нея има няколко мита, свързани с жените и парите, които отдавна не са актуални. А ето ги и тях:

Мит N 1: Жените се нуждаят от повече помощ от мъжете, за да менажират финансите си

На жените постоянно им се казва, че не могат сами да се справят с парите си и им трябва помощ. Изследванията показват обаче, че между знанията и финансовите навици на двата пола има съвсем малка разлика.

Защо тогава този мит продължава да съществува?

„Смятам, че този мит е жив, защото жените продължават да му вярват. Той е като стар виц: Мъжете стават експерти само като чуят или видят нещо", обяснява Хелейн Олен.

Авторката обяснява този мит и с факта, че дамите все още печелят по-малко от мъжете в световен мащаб. Това води до тенденцията жените да пестят повече от рано и да събират за пенсия, което пък кара фирмите в сектора на услугите да предлагат постоянно помощта си в управлението на тези пари.

Мит N 2: Жените избягват да поемат финансови рискове

Фирмите в сектора на финансовите услуги постоянно повтарят, че трябва да инвестираме повече и в по-рискови фондове, за да имаме достатъчно спестявания след години и когато жените вкарват малко пари в пенсионните си сметки, например, те са обявени за „чувствителни към риска".

Олен пише много по тази тема и смята, че повечето дами са с вродено чувство на несигурност. „Това е по-скоро симптом. Хората, които имат по-малко пари, обикновено поемат и по-малък риск", казва тя.

Това е напълно логично, тъй като не можем да предвидим фондовия пазар и не искаме да рискуваме спестяванията си, но важи както за жените, така и за мъжете.

Мит N 3 : Жените не могат да пестят, защото си купуват прекалено много обувки/гримове/дрехи

„Жените определено харчат повече пари за дрехи от мъжете, но господата от своя страна харчат повече за коли, алкохол, джаджи. Само че това не се критикува", казва Олен, определяйки и тази фраза като мит.

Мит N 4: Ако следваме правилата, всичко ще бъде ОК

Колко често ви се е случвало да си плащате осигуровките, данъците и накрая да отидете на лекар и да не получите направление или да си платите за нещо допълнително, защото изведнъж се оказва, че здравната каса не го покрива или болницата го няма в наличност?

Колко често инвестирате пари, следвате всички условия на банката или на договора, който сте подписали, а накрая посредникът си прибира комисионната и вие се оказвате меко казано прецакани?

В своята книга Олен описва доста подобни случаи, с които доказва, че и да се водиш сляпо по правилата, това не ти гарантира спокоен живот!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Никодим ( преди 10 години )
Сани ,Сани -поредната малка рибка в големия рибен кош на глобализаторите...Познай кой и защо го канят на вечеря?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Сани ( преди 10 години )
До Никодим: Разсъждения от времето на пра- пра- пра- прабаба ми.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
( преди 10 години )
Никодим ( преди 10 години )
Жената повече или по-малко трябва да олицитворява консерватизма.Това не значи, че трябва да ходи с дрехите на баба си но да е по-малко склонна на рискове от един мъж.Мъжете по правило трябва да търсят предизвикателството ,да откриват новите пътища да губят и печелят битки но винаги на края да се завръщат в тихото пристанище на семейството си в което главен стълб е жена им.Там ,в това защитено от бурите гнездо трябва да израстват и децата за да се превърнат един ден в нови жени пазителки на семейния огън и нови мъже изследователи ,мечтатели ,победители.Това е печелившия модел който искат да унищожат глобализаторите.Когато парите ти са разчетени с труд до края на месеца и не знаеш дали новите ще дойдат навреме или отново ще се гаврят с тебе чорбаджиите докато измислят за какво да те отрежат и да ти плащат когато им скимне.Не може с тези непрекъснато пресмятани пари да си позволиш да си купиш нещо от което се нуждаеш но все пак може да се изхитриш да минеш без него .Това е висшия пилотаж в бедняшкото счетоводство който не се учи никъде и за успехи в него наградите са само спокойно спящите позалъгали глада си и тази вечер деца.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар