IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овладейте стреса на работно място

6 януари 2008 17 44

Трима от всеки четири човека са подложени на стрес на работното място

Овладейте стреса на работно място

Най-коварното на хубавото пролетно време е, че всичко ви напомня за море, а всъщност остават цели два месеца до отпуската, ако изобщо имате отпуска.

В такива моменти е напълно нормално чудовището на стреса да ви хване в лапите си и да ви разбие настроението, нервите и отношенията с колегите.

Живот под напрежение

Изследванията показват, че трима от всеки четири човека са подложени на стрес на работното място.

При някой хора напрегнатата обстановка е стимул да си свършат работата качествено и в срок. Други обаче приемат изключително зле високите, понякога непосилни, изисквания и кратки срокове.

Когато работите непрекъснато в такава среда, нервите ви чисто и просто не могат повече да компенсират стреса и започвате да усещате негативното влияние на напрежението върху вас.

Приемете стреса

Няма магическо лекарство срещу стрес. Трябва да приемете, че животът не тече като Нил- бавно и спокойно, а по-скоро като Искър. Има моменти на спокойствие и на напрежение.

Научете се да предусещате приближаващите напрегнати ситуации в работата. В повечето случаи не самата ситуация е стресираща, а нашето виждане за нея я прави такава.

На първо време познаването на собствения ви характер и личност, прозорливостта и увереността са вашите оръжия за справяне със стреса. Постепенно трябва да се научите да извличате само позитивното от всеки конфликт и да не заемате съзнанието си с отдавна решени проблеми.

Способността да забравяте бързо лошите моменти се учи постепенно и в крайна сметка осигурявате, най-вече на себе си, онова спокойствие, от което се нуждаете, за да приемате всякакви ситуации без да вредите на здравето си.

Успокойте живота си

Начинът на живот, от храната до моментите за отдих, определят способността ви да се справяте със стреса и да не страдате от негативното му влияние върху здравето.

-Избягвайте пушенето, кофеина и алкохола. В началото те имат наистина леко успокояващо действие, но с времето само увеличават тревожността.

-Хранете се балансирано и, ако има нужда, пийте допълнително мултивитамини.

-Не се карайте с близките си за щяло и нещяло. Стремете се атмосферата в къщи и на работа винаги да е приятелска.

-На работното си място не се нагърбвайте с всичката работа на света. Научете се да казвате „не“, да възлагате задачи на подчинените си и обсъждате задачите, които ви затрудняват, с някой, който може да ви помогне.

-Доставяйте си малки радости- слушайте приятна музика, излезте с приятелка на обяд, разходете се преди да се приберете вкъщи и се опитайте да прочистите съзнанието си от проблемите.

-Намерете си хоби- не е хубаво да концетрирате цялото си внимание само върху работата. Животът продължава и след 18 часа.

-Правете упражнения, бягайте в парка, плувайте- доказано е, че физическата активност намалява стреса.

-Спете достатъчно, за да имате сили да посрещнете следващия ден.

Ако не можете да се справите със стреса, въпреки положените усилия, не се притеснявайте да потърсите съвет от специалист.

КоментариКоментари