В Италия има култ към хубавата храна. Там яденето не е необходимост, а начин на живот. Неслучайно точно от Ботуша идва словосъчетанието „La Dolce Vita", в превод от италиански „Сладък живот". Италианците ценят всичко, което може да направи един човек по-щастлив и по-радостен, дори и ако това е вкусната храна.
Голямата актриса София Лорен веднъж разкри тайната на перфектната си форма с думите: „Всичко, което виждате го дължа на спагетите." Всъщност този цитат показва, че отношението на италианките към храненето е много по-различно от това на другите жени от Западния свят, които непрекъснато спазват диети „без глутен“, „без въглехидрати“ и др. и всъщност забравят, че храната може да им донесе истинска наслада.
Въпреки че си хапват, жените в Италия също могат да се похвалят с хубави, женствени форми, макар и не според манекенските критерии.
Даваме ви няколко урока от Надя Сантини, която е обявена за най-добър готвач-жена в Италия за 2013 г. (в класация на шампанското „Вьов Клико“), за това как вкусната храна може да ви донесе радост, а не угризения.
1. Замислете се, че храната е част от живота.
Храната е неразделна част от начина на живот на всеки човек. Затова жените трябва да открият в себе си мотивация да готвят с удоволствие и да се забавляват и наслаждават на всеки миг в кухнята, а не да приемат това за наказание. Дори да приготвяте сандвич, направете го с любов.
2. Инвестирайте в това, което ядете.
Когато става въпрос за храна, трябва да се стараете да получавате това, за което плащате, независимо дали става дума за качествени съставки в магазина или за качествено ястие в ресторанта. Данните от 2012 г. на компанията „Food Service Infographic" показват, че италианските жени дават средно по 14,7% от доходите си за храна, в сравнение с американките, които харчат за ядене по 6,9 % от месечните си заплати. Въпреки това затлъстяването и диабетът се срещат много по-рядко в Италия, отколкото в Щатите. Италианките предпочитат да инвестират парите си в пресни и висококачествени храни, а не в полуфабрикати.
3. Яжте сезонни продукти.
Жените в Италия залагат на сезонните продукти, местно производство. Те знаят, че тези храни са много по-вкусни и не се интересуват от това дали са „био“ или „органични“. Ако в момента е сезонът на смокините, те хапват смокини, а не търсят череши, които са пропътували хиляди километри, за да стигнат до магазините.
4. Залагайте на по-опростените рецепти.
За италианките готвенето не е сложна работа, защото не се хвърлят да следват трудоемки и засукани рецепти. Освен това те са настроени творчески към приготвянето на храната (експериментират), което прави процеса много по-забавен.
5. Отделете си време.
В Италия няма понятие като fast food (в превод от английски „бърза храна“). Италианските специалитети се ядат бавно. Това е един от основните принципи, за да усетите наслада и удоволствие от храната. Хората, които живеят близо до Средиземно море, уважават ритуала на храненето и отделят до три часа от времето си, когато седнат на масата.
6. Хранете се в компания.
Според статистиките 58% от американците редовно се хранят сами, а това им спестява голяма част от насладата на този ритуал. Когато хората се хранят в компания и разговарят със своите сътрапезници, това им дава възможност да забавят темпото на самото ядене и да му се насладят повече.