IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли добрите хора финишират последни?

22 септември 2013 11 00

Възможно ли е да сте прекалено добри и затова успехът да ви се изплъзва?

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има една приказка, че добрите хора финишират последни, която звучи доста нечестно. Няма човек, който да иска да се примири с твърдението, че гаднярите са по-успешни в живота, но е факт, че често това е точно така. Ето защо всеки човек трябва да се замисли дали не е прекалено добър и мил с околните, дали това поведение не му пречи да получи повече признание и уважение от тях и дали те не злоупотребяват с тази негова добрина.

Ето една викторина за бърза самооценка:

Смятате ли, че ви е трудно да казвате „не“ на исканията на другите, дори и когато те са неразумни?

Често ли се чувствате недооценени, сякаш другите са ви приели за даденост?

Вярвате ли, че другите хора (колеги и близки) се възползват често от вас?

Смятате ли, че позволявате на хората да ви възлагат неблагодарните задачи, които те не искат да свършат?

Често ли се съгласявате с това, което другите казват и искат, дори и дълбоко в себе си да сте на различно мнение?

Смятате ли, че вашата доброта и щедрост минават незабелязани?

Страхувате ли се от отхвърляне, ако предявите някакви капризи и изисквания към някои хора?

Обичате ли да се грижите за другите на първо място (а после за себе си)?

Ако сте отговорили с „да“ на повечето от въпросите по-горе, то може би сте твърде добри, поне в някои области на живота си.

Разбира се, че няма нищо лошо в това да сте мили! Светът става по-хубаво място, когато е пълен с щедри хора с големи сърца, но в същото време, ако сте прекалено добри, често може да ви се налага да изтегляте късата клечка в живота, тоест най-лошия жребий.

По-долу са пет начина какво да направите, за да получите повече признание и уважение от другите, дори да сте голям добряк по природа:

1. Тренирайте своето самоуважение

Много изследователи смятат, че здравословното чувство за контрол върху собствения живот е едно от най-важните условия за психично здраве. Това означава човек да следва собствените си приоритети и да може да казва „не“ без да се чувства виновен. Всеки човек трябва да получава толкова, колкото дава. От време на време е най-мъдро да се погрижите първо за себе си, а така на свой ред ще можете да бъдете по-полезни и на другите. Никой не може да вземе властта върху вашия живот, ако вие не му позволите. Трябва да знаете правата си и да се уважавате.

2. Променете отношението си към хората, за да не се налага да бъдете мили през цялото време

Има голяма разлика между това да бъдете добри, защото го искате и да сте добри, защото се налага. В първия случай добротата идва от сърцето, а във втория тя е бреме. Често прекалено добрите хора се държат така поради грешни подбуди като чувство за вина, страх от отхвърляне, страх от отрицателен резултат и т. н.

Трябва да знаете, че никой не очаква от вас да сте мили и добри през цялото време. Не сте и длъжни. Разграничавайте това да сте благосклонни към хората, от това непрекъснато да им правите услуги.

Има два начина да бъдете мили: Да бъдете любезни и учтиви с хората и непрекъснато да правите някакви неща за тях. Първият вариант можете да го практикувате почти с всеки, както се казва „усмивка не струва нищо, но дава много“. В същото време да сте учтиви с един човек, не означава, че трябва да правите винаги услуги.

3. Не се опитвайте да угодите на всички

Никой не може да угажда на всички през цялото време, така че не се и опитвайте. Хората, които получават редовно услуги, започват да приемат за даденост човека, който им ги прави. Научете се да казвате „не“ дипломатично, но твърдо. Това ще ви даде властта да зададете свои собствени приоритети, а и така ще спечелите уважение заради това, че сте човек, който отстоява позицията си. Практикувайте изкуството на общуването и се научете как да отказвате любезно, така че да запазите мира в отношенията си с другите.

4. Разберете, че не сте отговорни за чувствата на другите

Понякога ние се смятаме за задължени да правим неща за другите, защото не искаме те да се чувстват зле. Не бъдете толкова загрижени за реакциите на другите, особено, ако виждате, че тях не ги е грижа за вашите собствени реакции и чувства. Те ще го преживеят. Иначе ще попаднете в капана на едни зависими отношения, в които щастието на другите хора ще е ваша отговорност и задължение.

5. Направете така, че никой да не ви приема за даденост

Икономиката работи на принципа на търсенето и предлагането. Когато има дефицит на някаква стока и тя не е на разположение, тогава и нейната стойност става по-висока. Същото правило важи и за човешките отношения. Ако сте се обградили от неблагодарни хора, които ви смятат за даденост и не ви оценяват, трябва да им покажете че и вашата доброта и щедрост не са неизчерпаеми източници.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Мила ( преди 10 години )
Точно така е. Но има ситуации, в които го правиш, защото няма друг изход - в работата напр. И после плачеш, че е така, но нямаш изход. особено и когато работата не е платена.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
атомника ( преди 10 години )
аз исках да угодя а, сега се чиствам като найГОЛЯМ голям ***.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар