IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се освободите от вината

2 ноември 2013 12 59

Съвети, които ще ви помогнат да балансирате своето вътрешно „Аз“

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Грешките съпътстват живота на всеки човек. Те обаче се отразяват различно на хората. Някои почти никога не признават, че са сгрешили и съответно не чувстват никаква вина. Други умеят да изкупват вината си, в случаите, когато наистина се налага. Има и трета група хора, които са много строги към себе си и всеки ден живеят с някакво чувство на вина. Независимо дали става въпрос за забравено обаждане или закъснение, някои грешки могат да тежат много. На първо място всичко идва от нагласата и възприемането на самото чувство. За да се освободи човек от постоянното чувство на вина, той трябва да превъзмогне своите негативни мисли. Ето как:

1. Направете стъпка назад. Може да се чувствате толкова „приклещени“ в своите негативни мисли, че да не осъзнавате истинската причина за вашата вина. Отделете време за почивка и медитация. Легнете и запазете мълчание или пък излейте своите чувства в дневник. По този начин по-лесно трябва да можете да установите каква е причината, която ви кара да се чувствате зле. Когато разберете кое нещо ви кара да се чувствате виновни и потиснати, вие ще можете да го преодолеете и да продължите напред.

2. Говорете за нещата, които ви измъчват. Споделеният проблем е по-малък проблем. Отпуснете се и говорете с близък приятел за нещата, които ви измъчват. По този начин ще провокирате себе си, ще чуете нова гледна точка и ще си изясните много неща.

3. Установете своите приоритети. Направете списък, в който запишете всичко ценно, което за вас има голямо значение. Това може да ви помогне да осъзнаете защо в определен момент сте постъпили по даден начин. Подреждането на приоритетите дава по-добра перспектива на цялостната ситуация.

4. Простете си и се фокусирайте. Време е да простите на себе си за всичко, което сте направили и всичко, което е трябвало да направите. Фокусирайте се върху възможностите, които се отварят пред вас за в бъдеще или дори сега, в настоящия момент. Ако мислите постоянно за своята вина, никога няма да се почувствате отново напълно щастливи.

5. Организирайте по-добре деня си. Често вината се появява, защото нямате време да направите дадено нещо или просто, защото сте забравили за него. Така че, за да не се чувствате виновни, организирайте по-добре своето време и разпределяйте задачите си, без да пренебрегвате някоя от тях. Ще видите, че ще подобрите концентрацията си, когато се освободите от негативните мисли, обзели цялото ви съзнание.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари