IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се справите с унижението

4 март 2014 09 32

Кои са правилните начини за реакция след унизителна ситуация

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Няма човек, който поне веднъж в живота си да не се е почувствал унижен и то без основателна причина. Но какво трябва да направите, ако това ви се случи? Унижението може да бъде силно болезнено и всички съвети за това как да се справите с него може да изглеждат безсмислени. Първата реакция на унизения човек почти винаги е да се потопи в собственото си страдание, а втората естествена реакция е да започне да крои планове за отвръщане на удара.

Един от най-известните учени в съвременната психология – Робърт Джей. Щернберг, наскоро написа статия за реакция при болезнени преживявания, от която всички ние можем да се поучим. Ето и кратка версия на неговите 10 урока как да се справите с унижението:

Според Щернберг на първо място човек трябва да осъзнае, че всички хора имат подобен род негативни преживявания в даден момент от живота си. Освен това унижението може да дойде от хората, от които най-малко го очакваш.

1. Осъзнайте, че не сте сами. Всички хора преживяват подобни кризи в определен момент от живота си. Намерете човек, който е страдал от унижение в миналото. Поговорете с него и чуйте съветите му на база личен опит.

2. Трябва да бъдете преди всичко устойчиви в такава ситуация. Понякога това, което разделя успешните хора от тези, които се провалят, не е талантът им, а желанието им да продължат напред, дори и след ужасния си неуспех. Просто не се предавайте!

3. Приемете, че това е част от жизнения ви път, от който трябва да си вземете поука. Просто сте станали жертва на определено време или на определена ситуация. Ако не се вписвате в дадена среда, не го приемайте лично – просто се постарайте да я промените.

4. Опитайте се да реагирате разумно и да застанете „над нещата“. Вашият позитивен дух може да ви помогне да се изправите най-бързо на краката си и да продължите напред, загърбвайки лошото отношение.

5. Използвайте периода на застой и унижение, за да направите нещо, което наистина харесвате. Отдайте се на свое хоби, идете на почивка в далечна страна, придобийте ново умение и т. н.

6. Помислете добре, преди да отвърнете на удара. Не мислете само за отмъщение. По-уместно е да видите за какво положително можете да впрегнете енергията си. Не си губете ценното време в трупане на ярост и омраза. Много по-мъдро би било да се съсредоточите върху „кроенето на заговор“ за новото ви, по-светло бъдеще.

7. Не се покривайте от света. Дори след като преживеете най-ужасното унижение, трябва да намерите сили и да излезете на светло, докато бурята отмине, а не да се завирате в миша дупка. По този начин ще покажете и на близките си, и на самия себе си, че сте силна личност и че кризата няма да ви унищожи.

8. Погледнете на кризата като на възможност. Например, използвайте лошия си период, за да размишлявате върху своя характер. Помислете кои са добрите и кои са лошите ви страни и се постарайте да туширате негативите си и да разгърнете качествата си.

9. Не се „въргаляйте“ мазохистично в унижението си твърде дълго. Някои хора имат нужда от повече време, за да се възстановят след унизително преживяване. По-добре веднага започнете да градите планове за бъдещето.

10. Понякога унижението е страничен продукт на предразсъдъци, расизъм, сексизъм, или друг вид дискриминация. Ако сте станали жертва на нещо подобно, то проблемът не е у вас. Затова трябва да се изправите гордо срещу хората, които са ви обидили, заплашили или потиснали, не само заради себе си, но в името на всички останали, които са засегнати по същия начин. Това може да бъде много рисковано, но само така можете да излезете от кожата на жертвата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

ки ( преди 8 години )
В такива моменти е добре да се погледне "над нещата".Хората не осъзнават какво вършат. Бог да ги прости.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
"Никой не може да те унижи, ако ти сам не поискаш".
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
ако обичаш себе си, никой не може да те нарани
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
В такива ситуации се разбира колко е силен човек.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар