IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вредните навици, които провокират депресията

10 март 2014 06 16

Това заболяване може да ви лиши от енергия, концентрация и дори воля за живот

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Депресията наистина има опустошителен ефект върху някои хора. Тя е сериозно заболяване, което лишава човек от неговата енергия и концентрация. Хората, които са в състояние на депресия спират да усещат удоволствие, с каквото и да се захванат. В някои по-тежки случаи, хората направо губят волята си за живот. Важно е човек винаги да помни, че депресията е сериозно медицинско състояние и заслужава професионално лечение.

Депресията може да бъде провокирана от редица неща, някои от които са физически, а други са психологически. Вижте кои са вредните навици, които също могат да ви разболеят от депресия:

1. Липсата на движение

Може да ви звучи странно, но спортът е много важен, както за вашето физическо, така и за вашето психическо благополучие. Доказано е, че по-често от депресия страдат хората, които водят заседнал начин на живот. Мързеливите хора, както и тези които имат форма на затлъстяване, които не се ангажират с никакви физически дейности, често имат и ниско самочувствие, което може също да провокира депресия. Навикът да прекарате цял ден в леглото или на дивана пред телевизора, когато сте в лошо настроение, е абсолютно ужасен. По-добре правете упражнения за 40 минути, за да може мозъкът ви да секретира повече от хормона на щастието серотонин.

2. Неправилната диета

Здравословното хранене е важно не само за тялото ви, но и за вашата психика. Храните, които съдържат омега-3 мастни киселини са от много съществено значение за здравата мозъчна тъкан. Телата ни не могат да произвеждат тези мазнини сами, така че ние трябва да ги получаваме от храната, която ядем. Липсата на омега – 3 може да провокира появата на депресия. Яжте дивеч, риба и морски дарове, тъй като те са най-добрите източници на тези мазнини. Другият вариант е да пиете хранителни добавки. Помнете, че лошите хранителни навици играят роля в появата на депресия, тъй като човек се изнервя доста когато гладува, а тялото му се изтощава.

3. Стрес и недоспиване

Ако редовно се лишавате от сън, то вие създавате идеалната ситуация за поява на депресия. Медицинските експерти са категорични, че човек има нужда от 7-8 часа сън на нощ, а ако не го получава той става податлив на силни вълнения и параноя, които са в основата на депресията. Ако се стараете сутрин да сте добре отпочинали, вашият ум винаги ще е бистър. Освен това хората, които не се наспиват добре, стават по-посредствени по време на работа, а това им носи високи нива на стрес, което е контрапродуктивно. Ако започнете да чувствате перманентно разочарование от самия себе си, то в крайна сметка това ще ви потисне и може да доведе до депресия.

4. Изолация

Хората, които живеят в изолация, често страдат от депресия. Ако започнете да избягвате приятелите и семейството си по някаква причина или без особена причина, вие създавате ситуация, която може да ви навреди психически. Според много изследователи, хората, които имат добър социален живот, по-рядко развиват депресия. Независимо от ситуацията в живота ви, винаги поддържайте връзка с други хора. Дори да имате огромни проблеми – не се изолирайте. Контактът с външния свят ще ви помогне да се справите с различните видове натиск в живота си.

5. Негативна нагласа

Отрицателното мислене е сред основните причини за появата на депресия. Опитайте се да потискате негативни мисли като страхове, заплахи, отхвърляне, загуба, щети и т. н. В този свят има много лоши неща, но повечето от тях са извън нашия контрол, така че няма смисъл да се фокусираме върху тях. Една лоша и натрапчива мисъл, наистина може да ви побърка и да се превърне в изходна точка към депресията. Опитвайте се да не се обсебвате от проблемите си и да бъдете с нагласата, че сте силни и ще можете да преживеете всичко, което животът ви поднесе.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
най-вече негативната нагласа, и нежеланието да си помогнем сами
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар