IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осем съвета за справяне със стреса през учебната година

1 септември 2006 11 24

Не сбръчквайте носове от недоволство. Знаем, че ви изглежда малко рано да говорим вече за училище, лекции, учене и т.н, но сега така или иначе все още имате свободно време

Осем съвета за справяне със стреса през учебната година

Не сбръчквайте носове от недоволство. Знаем, че ви изглежда малко рано да говорим вече за училище, лекции, учене и т.н, но сега така или иначе все още имате свободно време.

Използвайте го, за да съберете полезна информация, която да приложите на практика тогава, когато ще ви иска денонощието да е поне 32 часа, за да успеете да свършите всичко.

1. Направете си план за действие

Докато пиете сутрешната доза кафе и се чудите от къде да започнете, напишете на един лист всички задачки, които имате през деня.

Разделете важните и не толкова спешните и направете първо важните, за да сте използвате сутрешния прилив на енергия. Не забравяйте да закусите обаче, нали помните, че закуската е най-важното хранене за деня.

2. Научете се да казвате не

Не се нагърбвайте с безброй проекти, които няма как да свършите. Научете се да казвате не и на приятелите си, особено ако те ви карат да излезете вечерта в средата на седмицата, а на следващия ден трябва да правите реферат.

3. Разпределете си времето

Денонощието има 24 часа и е хубаво да ги разпределите така, че да стигат за всичко- за учене, за забавление и за почивка.

Определете часовете за всяко и не нарушавайте режима. Ако почивате- почивайте наистина без да имате угризения, че си “губите времето”. Ако учите- учете съсредоточено така, че да ви стигне времето за всичко.

4. Бъдете ефективни

Няма значение колко време сте прекарали над учебниците, а какво сте научили. Поставете си реалистичен срок за свършване на всяка задача и не позволявайте на телефона, чата или телевизора да взимат от времето ви за учене.

5. Изберете най-удобното място

Намерете място за учене, на което се чувствате добре, удобно ви е и не ви притесняват. Липсата на странични дразнители като шум, скърцащ или неудобен стол, други хора и т.н ще намалят времето ви за учене с 20%, а с това и нивото на стрес, че не можете да се справите навреме с всички задачи.

6. Концентрирайте се върху едно нещо

разпиляването между няколко задачи едновременно само ще ви измори и натовари психически, а ефективността ви ще е почти нулева. Щом сте разпределили задачите си правилно, не се притеснявайте, че за някоя няма да остане време. Просто следвайте списъка.

7. Почивайте си

Доказано е, че човек може да учи ефективно пет часа. За да увеличите времето, трябва да правите периодични кратки почивки, през които да се разходите, да се протегнете малко, да хапнете ( наблегнете на плодовете и ядките), с една дума- да се разсеете.

8. Спортувайте

Това е едно от най-добрите решения за справяне с психическото натоварване. След тежък ден потичайте в парка или отидете на йога. Ще дадете време на мозъка ви да си почине, а в същото време ще се погрижите за тялото си

КоментариКоментари