IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Липсата на витамин Е по време на бременност увеличава риска от астма

4 септември 2006 08 14

Витамин Е се съдържа в ядките, пълнозърнестия хляб и зехтина, а липсата му по време на бременността може да се отрази неблагоприятно на малкото човече

Липсата на витамин Е по време на бременност увеличава риска от астма

Неправилният хранителен режим по време на бременността може да доведе до влошаване на здравето на плода, доказаха за пореден път медицинските изследвания.

Сега фокусът е върху липсата на витамин Е и връзката му с астмата при децата, съобщават медицинските издания.

Лекари от университета в британския град Абърдийн изследвали хранителните навици на 2 000 жени още от зачеването на децата им.

Когато децата на изследваните майки станали на две годинки, лекарите направили пълни изследвания и установили, че децата, чиито майки не са приемали достатъчно витамин Е, са много по-склонни към дихателни затруднения, включително и астма.

Три години по-късно една част от тези деца вече са имали развита астма, съобщават лекарите.

Витамин Е се съдържа в ядките, спанака, слънчогледовото семе и олиото.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в септемврийския брой на American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

От изключителна важност е да се консултирате редовно с лекуващия ви лекар, който ще ви посъветва най-добре за хранителния режим, който трябва да спазвате по време на бременността си.

В никакъв случай не взимайте на своя глава хранителни добавки.

КоментариКоментари