IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какво трябва да се отучите след като минете 20-те

26 март 2014 09 24

Вече е време да се освободите от тийнейджърските си навици

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Тийнейджърските години са едно прекрасно и безгрижно време, което може да продължи до към 22-23 години, докато човек е студент и учи и все още не изкарва парите си сам. До този момент е социално приемливо той да се държи като голямо дете, да обръща повече внимание на купоните и гаджетата, а проблемите на възрастните да му изглеждат все още далечни.

Но след като един човек навлезе по-сериозно в 20-те си години, обществото ще очаква от него той да започне да се държи по-зряло. Начинът му на живот от времето, когато е бил на 18, трябва да остане в миналото и той да каже сбогом на юношеството си и на следните няколко неща:

1. Да спите до обяд

Събуждането на обяд в събота и неделя е безспорна рутина за 18-годишните, но това със сигурност трябва да се промени, ако вече наближавате 25. По това време вече ще е добре да започнете да извличате максимума от вашия ден, а и вероятно ще имате доста лични ангажименти за отхвърляне. Освен това, ако вече работите на пълен работен ден, то ще разберете, че през седмицата сте толкова зает, че почивните дни са наистина скъпоценни и трябва да ги „удължите“, ако искате да ви стигат за повече неща.

2. Да консумирате най-вече полуфабрикати

Тийнейджърите рядко отделят време, за да си готвят сами храната и съответно ядат основно по заведения за бързо хранене или пък консумират полуфабрикати, които само се затоплят в микровълновата. Време е да оставите този начин на живот (и хранене) в миналото си. Имайте предвид, че с възрастта метаболизмът на човек се забавя и качването на килограми става все по-лесно и по-лесно. Освен това, колкото по-рано започнете да се храните с разнообразни и здравословни ястия, толкова по-голям е шансът дълго време да останете във форма.

3. Да игнорирате спорта

Докато сте били в пубертета, едва ли сте имали нужда от активен спорт, тъй като животът ви е бил достатъчно активен, а танците по заведенията са ви били нещо като кардио тренировка. След като минете 20-те обаче, ще трябва да намерите време в графика си, което да посвещавате на своето здраве и външен вид или казано с други думи – да започнете да тренирате по-редовно. Спортът може да ви предпази от развитие на проблеми и заболявания, свързани със заседналия начин на живот, като диабет, високо кръвно налягане и висок холестерол.

4. Да третирате родителите си като банкомат

Един от основните проблеми, с които ще се сблъскате, след като преминете 20-те, е че парите се изкарват трудно. Това е периодът, в който ще се изправите в неловката финансова дилема – хем заплатата ви няма да ви стига и ще продължавате да я „регулирате“ с парите, които родителите ви ви дават, хем ще искате да бъдете по-независими и самостоятелни и ще ви става все по-неудобно да искате пари от мама и татко. Този проблем можете да решите бързо, само ако започнете да контролирате харчовете си и да си правите сметката по-умело.

5. Да имате постери (на любимите си изпълнители) в стаята си

Дори все още да не сте се отделили от родителите си и да обитавате старата си детска/юношеска стая, то поне махнете плакатите на любимите си актьори, модели и певци от стените/мебелите. Постерите вече просто не са приемливи като интереси за един 20 и няколко годишен човек.

6. Да пренебрегвате зъбите си

Тийнейджърите рядко ходят доброволно на зъболекар. Правят го само ако нещата са спешни и нещо ги заболи. След като навлезете в 20-те обаче е време да започнете да обръщате внимание както на общото си здраве, така и на това на зъбите си.

7. Да отлагате всички важни ангажименти за последния момент

Докато сте били в училище или в университета, сигурно сте учили за изпита до 2 часа през нощта на предната вечер. Вероятно сте се държали благодарение на кафетата и енергийните напитки, но това вече не може да бъде вашата реалност. В 20-те си години трябва да започнете с нов старт. Време е да се откажете от тези лоши навици и да показвате активност в работата си винаги, а не само в последния момент, когато стане напечено.

8. Да се напивате по заведенията

Разбира се това може да ви се случва от време на време – веднъж в месеца или веднъж на няколко месеца, но не и всеки петък и събота вечер. С напредването на възрастта способността на организма да разгражда бързо алкохола намалява. Така че се опитайте да устоите на изкушението да си организирате чести запои с приятели. Така ще спестите и доста пари.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Ох, а пък утре с какъв кеф ще си спя до 12... и после ще се мотам цял ден, а вечерта съм на купон.И за сведение съм на 32. Така, че тия глупости ги разправяйте на някой друг.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Annoyed ( преди 10 години )
Buboline ( преди 10 години )
дрън,дрън .. :DD Айде направо си го кажете,стигнеш ли 20 и трябва да си семеен с дете o.O Без нощен живот,спане до обяд и тем подобни. хаха От 16 годишна съм спряла да искам пари от родителите си,ходя на работа а сега и на лекции.How YOU doin'?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
mili ( преди 10 години )
До Анонимен: bravo mace! samo taka ... *** e vajen, a ne pasporta !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Брато, немам нито един кариес : )) напълно сериозно, дори след бременност, можеш само да ми завиждаш - аз и 5 % само от хората в целия свят сме тъй : )) поне така казва зъболекарката ми - Ивчето
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
shumber ( преди 10 години )
Значи викаш, не си започнала да се грижиш за зъбите си? :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Промиват ни мозъците, за да кажат после, че след 30 си стар : )))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
за частта с напиването не съм съгласна - нямам приятел, нямам деца - само клубове имам
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Да, бе! И какво се опитвате да ми внушите с това? Че като мина 20 трябва да ходя да се обеся или да се хвърля от високо щото вече съм стара?! Я, си гледайте работата! Деца нямам, не съм омъжена, на работа мога да ида и след дълга нощ в дискотеката, така че от къде на къде ще се съобразявам с подобни глупости? Единствено съм спряла да искам пари от нашите, че ми е съвестно след като имам собствени доходи. А и махнах плакатите. Обаче от там нататък почти нищо не се е променило от студентските ми години. Просто преди ходех на лекции, сега ходя на работа.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар