IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как луната влияе на сънищата?

30 март 2014 05 20

Хората сънуват странни и хубави неща по време на пълнолуние

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

e

Спали сте лошо? Имали сте странен сън? Може би не трябва да обвинявате своя мозък, а луната.

Изглежда по време на пълнолуние хората имат по-странни и хубави сънища. Ново проучване показва, че макар съдържанието на сънищата да не се променя със сезоните или в зависимост от дните на седмицата, дните около пълнолунието определено могат да бъдат наситени с по-странни сънища.

Психологът Ричард Уисърман направил изненадващото откритие, анализирайки опита на 1000 доброволци, които слушали звуци, докато спели. „Например, някой може да сънува, че лети на дракон, след това, че слиза от дракона и отива да пие чаша кафе с Джордж Клуни. Някои хора сънуваха, че са супергерои“, споделя психологът.

Констатациите допълват предишно изследване, което показва, че по време на пълнолуние хората заспиват по-трудно и сънят им продължава с 20 минути по-малко. Производството на сънотворния хормон мелатонин също се променя. Професор Уисърман вярва, че именно това влияе върху съня на човек.

Друго възможно обяснение е, че хората са еволюирали, за да бъдат по-чувствителни към лунните ритми. Според тази теория „по-лекият“ сън по време на пълнолуние прави хората по-бдителни към хищници, които биха могли да се възползват от по-силната лунна светлина и да излязат на лов.

Скорошно проучване показва, че слушането на птича песен или шумолене на трева кара хората да сънуват зеленина и цветя, докато звуци на чайка често предизвикват сънища с плаж. Автомобилните клаксони и трафикът пък водят до объркани сънища, пише Daily Mail.

Психологът Уисърман е на мнение, че човек може да използва подходящи звуци, за да регулира своите тревожни сънища.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари