IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изгонете есенната меланхолия със спорт и развлечения

13 септември 2006 10 27

Краят на отпуската, по-късите дни и задълженията често водят до меланхолия през зимата, която може да се превъзмогне с огромни количества добро настроение

Изгонете есенната меланхолия със спорт и развлечения

През есента хората по-често се поддават на депресивни настроения, настройват се меланхолично, особено чувствителните натури, обяснява психологът Мадлен Алгафари.

Според нея това е съвсем нормално и не бива да се бърка с болестта депресия.

Една от основните причини да се поддаваме на такива настроения е стресът при връщането на работа след лятната отпуска. Есента за нас се превръща в прехода от "искам" към "трябва", обяснява Алгафари.

Друга причина е това, че денят става по-кратък.

Най-доброто лекарство е прекарването повече време на слънце, спортуването, намирането на приятни занимания през почивните дни и търсенето на позитивното.

Есента не трябва да се възприема само като края на лятото, тя е и един красив сезон, част от естественият биоритъм, отбеляза психологът.

Тогава животът отново се активизира след лятната почивка. Тя припомни също, че в миналото именно през есента са се организирали всички сватби и фолклорни празници, тъй като през лятото хората са били заети с работа на полето.

Според психолога лошото настроение се засилвало и през пролетта. Причината е, че тогава всичко се възражда за нов живот и ако човек не се чувства по този начин, контрастът го потиска,обясни Алгафари.

КоментариКоментари