IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет съвета за срамежливите - част II

18 октомври 2006 12 36

Срамежливостта не може да се изкорени лесно. Трябва старание и упоритост, но всеки успешен опит да се превъзмогне това неприятно състояние е точка за вас

Пет съвета за срамежливите - част II

Срамежливостта не може да се изкорени лесно. Трябва старание и упоритост, но всеки успешен опит да се превъзмогне това неприятно състояние е точка за вас, за която заслужава да се поздравите.

Вече ви представихме първите стъпки за справяне със срамежливостта, сега следват останалите три:

Изправете се очи в очи с проблема

Първото, което идва на ум на всеки срамежливец, е да избяга от ситуацията, в която се чувства некомфортно. Избягването на проблемите не води до тяхното разрешаване.

Направете усилие и излезте от порочния кръг. Нарочно се поставяйте в ситуации, в които знаете, че ще се чувствате неудобно.

Всяка седмица си поставяйте за цел да прескочите едно препятствие. Започнете с малко, като например да питате някой за съвет в магазина. Хубавото е, че тези хора за това са там и очакват от вас да ги попитате нещо. Те са свикнали на какви ли не въпроси и няма да се изненадат от нищо.

Постепенно повишавайте трудността, като например да отидете на място, на което не познавате всички, но има някой, който да ви представи на присъстващите и така нататък.

Ще видите, че с времето ситуации, които сте смятали за ужасяващи, всъщност не са толкова плашещи и ще свикнете с тях.

Отпуснете се

Не се оставяйте на потока от емоции да ви завладее. Когато усетите, че сърцето ви започва да бие лудо, а ръцете се изпотяват, затворете за миг очи, поемете си дълбоко въздух и издишайте бавно.

Помислете за нещо приятно, отново поемете въздух и ще усетите как връщате присъствие на духа.

Приемете срамежливостта си

Да си срамежлив не е един от десетте смъртни гряха, нито е най-големият човешки недостатък.

Дори можете да превърнете изчервяването от срам във ваш плюс, много хора го намират за изключително симпатично.

А и не е речено, че всички хора на света трябва да са агресивно-комуникативни. Важното е да се чувствате комфортно със самите себе си.

КоментариКоментари