IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митове и заблуди за безплодието

19 октомври 2006 14 10

Около невъзможността една двойка да има деца витаят толкова много слухове, колкото и около смъртта на Елвис; разделете се тях

Митове и заблуди за безплодието

Около невъзможността една двойка да има деца витаят толкова много слухове, колкото и около смъртта на Елвис или живота на звездите.

Добрата информираност е една от първите стъпки към правилно лечение на всяка болест, каза по време на пресконференция за безплодието д-р Атанас Щерев.

Ето защо ви представяме прилежно митовете и заблудите за безплодието, от което само у нас страдат близо 230 000 двойки.

Ако 3 месеца не мога да забременея, значи имам стерилитет

Не, не и не. Само по филмите двойките имат бебе от първия опит. Е, и в действителност се случва, но сравнително рядко.

Лекарите обясняват, че настъпването на бременност от първия опит, в нормални условия, когато всичко е наред, става в 25% от случаите.

Причините може да са най-различни: овулацията не е по едно и също време при всеки цикъл, яйчникът не винаги отделя яйцеклетка, не всяка яйцеклетка е годна да се оплоди, сперматозоидите не стигат навреме до целта и т.н.

Въпреки всичко това, при желание за бременност и нормални полови контакти, се смята, че до една година настъпва бременност.

Проблемът почти винаги е в жената

Може, но не е вярно. Проблемите с безплодието се разпределят по равно между двата пола. В 40% от случаите причината е жената, в 40% - в мъжа, а в 20% от случаите причината е и в двамата.

Най-честите причини за мъжкото безплодие са запушване на семенните каналчета, проблеми с производството и еякулацията на сперма и т.н. В зависимост от проблема, лекарят може да препоръча противовъзпалителна или хормонална терапия, както и хирургическа намеса, за да се подобрят шансовете за забременяване.

Ако мъжът отделя семенна течност, всичко е наред

Това щеше да е вярно, ако спермата се състоеше само от сперматозоиди. Истината обаче е, че едва 5% от количеството течност, която се отделя, са сперматозоиди. Останалите 95% са секреция на други жлези. Това означава, че макар да има течност при еякулацията, тя може да не съдържа сперматозоиди или те да са бавни или пък да не издържат до яйцеклетката и т.н.

Половата потентност на мъжа е синоним на оплодителната способност

Мъжът може да е сексуално активен, а при жената да не настъпва бременност. Възможно е мъжът да има хормонални проблеми, които засягат производството на здрави, подвижни сперматозоиди и съвсем не е задължително това да се отразява върху потентността му.

Най-често задаваните въпроси за безплодието

КоментариКоментари