IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-често задаваните въпроси за безплодието

20 октомври 2006 07 58

Повече за ендометриозата, инфекциите, хормоните и всичко, което може да причини безплодие

Най-често задаваните въпроси за безплодието

След като вече разбихме съществуващите митове, идва ред и на отговорите на най-често задаваните въпроси за безплодието.

„Пациентите не трябва да се притесняват, че ще отегчат лекаря с въпросите си“, обяснява д-р Атанас Щерев от САГБАЛ „Д-р Щерев“. ( Болницата носи името на дядото на д-р Щерев - известен български лекар. Цялата фамилия Щереви се е посветила на мисията да лекува хората).

„Ролята на лекаря е не само да лекува, но и да информира пациента – за начините за провеждане на лечение, за очакваните резултати, за изхода и възможните последици. Право на всеки пациенти е да задава въпроси“, допълни още той по време на конференция за профилактика на безплодието.

Ето и отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с безплодието:

Какво представлява безплодието

Това е невъзможността на една двойка да има дете след едногодишни опити за забременяване. След тези 12 месеца двойката е добре да потърси консултация с лекар.

Какви са възможните причини за безплодие при жените

Причините за безплодие при жените са по-разнообразни, тъй като жената играе по-голяма роля в процеса на възпроизводство.

Най-честите проблеми са с овулацията, поликистозни яйчници, механични запушване на маточните тръби, проблеми с шийката и матката, нелекувани инфекции. В около 10% от случаите обаче причина за безплодието не се открива.

Проблем с овулацията

Около 20-30% от случаите на безплодие при жените се дължат на този проблем. Тя се регулира от хормоналната активност и затова някои хормонални проблеми могат да попречат на овулацията, оплождането или имплантирането на яйцеклетката.

Поликистозни яйчници

Този синдром се предизвиква от хормонален дисбаланс. Високи стойности на мъжки хормони прекъсват зреенето на яйцеклетките в яйчника.

В резултат, по повърхността на яйчника се образуват множество малки кисти и овулация не настъпва. Симптомите са нередовен мензис, повишени нива на мъжките хормони в кръвта, наднормено тегло, акне и уголемени яйчници.

Какво е ендометриоза


Това е доста разпространено заболяване, което се характеризира с появата на клетки от лигавицата на матката на нетипични места: в матката, маточните тръби, яйчниците, червата и коремната кухина, пикочния мехур, по-рядко в по-отдалечени органи.

Симптомите на ендометриозата са различни, в зависимост от местоположението на уврежданията и в зависимост от степента на заболяването. Най-честите симптоми са: тазова болка, смущение в менструалния цикъл, обилно менструално кървене, болка при сексуален контакт.

Ако имате някои от тези симптоми, трябва на всяка цена да посетите гинеколог, който да направи необходимите изследвания. Разбира се, не е задължително да имате ендометриоза, но при наличие на подобни симптоми, очевидно нещо със здравето ви не е наред.

Изобщо, редовните гинекологични прегледи са просто задължителни.

Как се отразяват нелекуваните инфекции върху безплодието

Инфекциите на женските гениталии обикновено се предават по полов път. Нелекуваните инфекции често водят до проблеми със забременяването. Често срещани болести, предавани по полов път са гонорея, хламидия, стрептококи и ентерококи.

Бактериите увреждат маточните тръби и в тях се образуват сраствания. Температура, болки в корема, кръвенисто зацапване и/или вагинално течение са най-честите признаци на инфекцията.

Понякога симптомите са слабо изразени и не се забелязват или минават от само себе си. За жалост много то болестите, предавани по полов път нямат никакви симптоми.

Какви са възможните причини за безплодие при мъжа

При мъжа причините могат да бъдат хормонални проблеми, фактори от околната среда, които засягат производството на здрави, подвижни сперматозоиди, или пък пречки, които възпрепятстват „доставянето“ на семенна течност.

Какво е „несъвместимост между партньорите“

Имунолигична несъвместимост при единия или двамата партньори представлява отделянето на антитела срещу половите клетки, които пречат на оплождането.

Преведено на прост език, това означава, че женският организъм приема сперматозоидите на мъжа като чужди тела, които трябва да бъдат унищожени.

В месеца за профилактика на безплодието, САГБАЛ "Д-р Щерев" организира безплатни профилактични прегледи на двойки, които имат проблем със зачеването. Дните за прегледи са  28.10 и 18.11 от 9 до 16 часа, като всички желаещи трябва да се запишат предварително на телефон 920 09 01.

КоментариКоментари