IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които трябва да кажете, преди да е станало късно

6 септември 2014 12 01

За да бъдете в хармония със себе си

Кадър от филма "Великият Гетсби"; Снимка: outnow.ch

Кадър от филма "Великият Гетсби"; Снимка: outnow.ch

Предполага се, че обичате своето семейство, любимия си човек, близките ви хора. На колко от тях обаче го казвате достатъчно често? Вероятно смятате, че останалите хора знаят по подразбиране, че вие ги обичате и те са много ценни за вас. Но няма ли да съжалявате, ако изгубите някого от тях, без да сте имали възможността да му кажете простичкото „обичам те“?

Понякога човек „проглежда“ за някои важни неща, едва когато е станало твърде късно. За да не се получава това и с вас, вижте кои са нещата, които не трябва да се притеснявате да изричате:

1. „Обичам те“. Както вече казахме, не чакайте да загубите някого, защото след това ще съжалявате, че не сте казвали тези две думи. Те носят толкова силен заряд, че са изключително зареждащи и способни да променят хода на събитията, но казани в правилния момент. Не чакайте утре, а изразете своята любов още днес.

2. „Благодаря ти“. Хората правят разни мили неща за вас и единственото, което искат, е да усетят вашата благодарност. Изразяването на това чувство сближава още повече хората и действа като естествен мотиватор за добрини – колкото повече човек прави добро и то бива оценено, толкова по-голямо желание има той да продължава да го прави. Освен това с „благодаря ти“ показвате на човека отсреща, че цените това, което той е направил за вас и че не приемате всичко за даденост.

3. „Мога да се справя“. Една пречка никога не е достатъчно голяма, за да ви откаже напълно. Тя може да попречи да минете по главния път, но винаги може да потърсите някой заобиколен. Това, което реално може да ви спре от това да изпълните целите си, е липсата на вяра в собствените си способности. Когато пред вас изникне проблем, не се съсредоточавайте в негативите, а върху причините, заради които си струва да се борите. Иначе рискувате да пропилеете много възможности, за които по-късно да съжалявате.

4. „Съжалявам“. Всеки прави грешки и това е човешко. Не всеки човек обаче може да признае, че е сгрешил и да каже „съжалявам“. Повечето хора приемат това за слабост и са готови да влошат отношенията си с някого, само заради своя инат и гордост. Всъщност да признаеш, че не си бил прав и да поискаш прошка е проява на по-голяма сила, отколкото повечето хора смятат. Разбира се, не се извинявайте за неща, които ще продължите да правите. Кажете „съжалявам“, когато наистина го мислите, когато сте го почувствали.

5. „Прощавам ти“. Развалените отношения, които отново са подновени след прошка, могат да бъдат дори по-стабилни, отколкото преди. Разбира се, това невинаги е така. Дори да не бъдете отново с този човек, простете му, освободете себе си и него от вътрешните терзания и продължете живота си сами. Прошката е важна, защото тя ви позволява да се съсредоточите върху бъдещето, без да съжалявате за нещо от миналото. Освен това прошката е проява на благородство и доброта, без която нито една рана няма да бъде напълно излекувана.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари