IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да не полудеем точно преди Коледа

16 декември 2006 13 42

Или нека тази година да я караме по-спокойно, а?

Как да не полудеем точно преди Коледа

Всички обичат Коледа, всички обичат празниците. И мъжете, и жените. Но никой не обича предифарктните състояния точно преди празничната вечеря, когато трябва да се пазарува, да се украсява къщата, а гирляндите да не стигат, да се измисли украса на къщата, но такава, че да не е като миналата година и т.н и т.н.

И идва момент, в който искаш да зарежеш всичко, да се преселиш на карибски остров и хич да не ти пука за дванадесетте постни ястия на Бъдни вечер и празничната вечеря на Коледа.

Няма нужда да предприемаш толкова крайни мерки. А и самолетни билети по това време на годината е много трудно да си намериш.

За това - план. Как какъв план. Предпразничен антистрес план.

1. Определи си бюджет. Иначе рискуваш да се окажеш с прекрасна украса, но без нищо за ядене. Определи "увеселителните пари" и ги разпредели така, че да има за всичко.

2. Направи си списък. Отдели половин час, направи си чаша горещ шоколад и с листче и химикалка или в малка електронна табличка напиши всичко, което трябва да купиш. Когато имаш списъка пред очите си, вероятността да забравиш нещо и да се връщаш до магазина по пантофи намалява драстично.

Не забравяй да вземеш листчето преди да излезеш на пазар. Отмятай направените покупки и се придържай строго към списъка. Така ще предотвратиш купуването на излишни продукти, джиджавки и финтифлюшки с коледен мотив, от които всъщност нямаш нужда.

Можеш да купиш голяма част от подаръците и по интернет. Така ще си спестиш много усилия, ходене, разправии с продавачки и подобни не съвсем празнични изпълнения

3. Ангажирай семейството. Грешно е да се мисли, че един човек може да изнесе целия празник на раменете си. Разпредели задачите според възрастта, интересите и свободното време на останалите.

Много важно изискване за запазването на коледния дух обаче е да не очакваш хората да свършат задачата както ти би я свършила. Ако помолиш децата да украсят къщата, те ще я направят според техния вкус, а не според твоя. И ние те съветваме да приемеш резултата такъв, какъвто е. Най-важното е децата да са щастливи, нали.

Специално за дамите, които са далече от дома си или пък още не са намерили половинката си, имаме под ръка идеи за десетки приятни неща, които можеш да направиш и да се почувстваш празнично, макар да си сама.

И последна, четвърта точка от плана:

4. Не се ядосвай. Наистина не си заслужава.

КоментариКоментари