IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаци, че сте много чувствителна личност

26 юни 2015 12 12

Пет показателни знака

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Всеки човек малко или много е чувствителен. Ключовата дума тук е „много“. Според различни научни изследвания около 20% от населението в света е по-чувствително от останалите хора. Разлики в мозъка карат някои хора да реагират на дадени стимули по различен начин, отколкото останалите.

Така че, ако вие самите изпитвате трудности с адаптирането към определени социални ситуации или се чувствате неразбрани, най-вероятно сте от тази 1/5 от населението, които имат уникални личностни черти.

И за да сте сигурни, че наистина сте свръхчувствителни личности, прочетете кои са нещата, които ви характеризират:

1. Лесно се претоварвате от силни шумове и хаотични ситуации

Много чувствителните хора реагират на определени стимули по-изразително, заради своя мозък. Например, ако отидете в магазин за хранителни стоки или в някой мол, пълен с хора, може би веднага ще почувствате отрицателна енергия, проникваща в тялото ви. След това тя се отразява негативно на вашето настроение и емоции.

2. Всеки винаги ви казва, че сте „прекалено чувствителни“

Дори още като деца, най-вероятно сте се чувствали „различни“ по някакъв начин. Тогава не сте осъзнавали, но това е било, заради вашата повишена чувствителност към думите и действията на другите. Може би близките ви хора са забелязали тази ваша черта, защото тя е необичайна за тях. Вече пораснали, вероятно сте се научили да владеете чувствителността си до някаква степен, но не напълно и това продължава да бъде видимо за хората. Чувствителността обаче не е нещо, от което трябва да се срамувате, а с което да се гордеете.

3. Обичате да прекарвате повече време сами

Според научни данни около 30% от много чувствителните хора са екстроверти, което означава, че по-голяма част от тях са интроверти. Ето защо не е изненадващо, че повечето от по-чувствителните личности предпочитат да прекарват доста време сами. Всъщност те се зареждат с енергия, когато останат сами със себе си – без да „попиват“ отрицателните емоции на околните.

4. Насилието в реалния живот, както и във филмите и телевизионните предавания ви разстройва

Много хора не се впечатляват, когато виждат убийство на големия екран, докато вие избягвате всички сцени, свързани с насилие, защото не са ви приятни и ви влияят зле.

5. Другите хора често „освобождават“ проблемите си пред вас

Заради вашата вродена чувствителност хората са свикнали да споделят проблемите си пред вас и винаги очакват да им дадете съвет. Вероятно много от вашите приятели се обръщат именно към вас, когато нещо ги измъчва и ви признават, че умеете да ги успокоявате.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

platttonnn ( преди 8 години )
Пропускате това,че на същите хора им казват,че са безчувствени,груби и бездушни! Този парадокс изчезва,когато човек е психологически грамотен. Има четири основни психични финкций ,мислене,чувстване,усещане и интуиция. Има цяла книга за тях,казва се-Тавистокски лекции,от К.Г.ЮНГ. Та тези хора имат мисловна нагласа,те могат да мислят,да разсъждават,но чувствата им са объркани-малоценни. Накратко. Това се получава защото,когато мислим,не можем да чувстваме,и обратното. Затова ако е развита чувствената функция,мисленето остава неразвито-малоценно. Тогава случая е обратен на вашия пример,човека се справя перфектно с чувствата си,но пък става смешен,ако се прави на мислител.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар